Sobota, 20. dubna 2024

Naučná stezka permokarbonem Boskovické brázdy

Naučná stezka permokarbonem Boskovické brázdy

Naučná stezka permokarbonu Boskovické brázdy -

leží na levém břehu řeky Oslavy naproti zámku. Začíná za mostem u MěÚ. Přejdete most, pokračujete ulicí Na Poříčí po proudu řeky k můstku přes potok Balinka, ten přejdete, projdete kolem domků a sejdete dolů k řece. Naučná stezka má 9 zastavení s informačními tabulemi, největší zajímavostí je tzv. "překocená vrása". Stezka končí u druhého mostu přes Oslavu.

V karbonskem obdobi variska orogeneze prerusovala plynulost vyvoje vrstevniho sledu uhlonosnych souvrstvi. Jednim z mala prikladu plynuleho vyvoje sedimentace na hranici karbon-perm je prave permokarbon Boskovicke brazdy. Naučná stezka ermokarbonem Boskovicke brazdy, ktera vas provede geologickym objektem, je svym charakterem zcela ojedinelym nejen u nas, ale v cele Evrope. Nabizi sledovani vyvoje permokarbonskych sedimentu Boskovicke brazdy na rozhrani mezi karbonem a permem a je uzce spjat take s dolovanim na rosicko-oslavansku, takze se setkate nejen s geologickymi informacemi, ale dostane se vam take zakladnich informaci o historii stratigrafickych vyzkumu v rosicko-oslavanskem reviru. Lze zde sledovat sedimenty, které vznikly priblizne pred 300 miliony let vcetne vychozu uhelnych sloji.

Geologicky objekt "Profil permokarbonem na levem brehu Oslavy v Oslavanech" je soucasti Boskovicke brazdy, zlomoveho pasma polednikoveho smeru pri okraji Ceskeho masivu. Na satelitnich snimcich je povazovan za jeden z nejvyraznejsich fenomenu stredni Evropy. Probiha ve smeru SSV - JJZ od Moravskeho Krumlova pres Ivancice, Rosice, Boskovice k Jevicku. Brazda siroka 4 az 6 km byla zalozena v prekambriu.

Geotektonicky vyvoj nedovolil vzdy plynulost sedimentacniho vyvoje. Timto se stala moznost sledovani plynuleho vyvoje sedimentu pri hranici karbon - perm velmi omezenou. Profil permokarbonem v Oslavanech je vyjimecnym geologickym objektem, na kterem je nepreruseny vyvoj sedimentu na hranici karbon - perm s razem kveteny velmi blizkym kvetene nejvyssi stephanske uhlonosne zony stredni Francie v panvi Saint Etienne v oblasti Massif Central. Hranice je patrna v miste vychozu I. sloje.

ZDROJ: geocaching.com, KIC Oslavany

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů