Sobota, 27. dubna 2024

Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích ozdobí sochy

Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích ozdobí sochy

Útroby Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku zaplní sochy v životní i nadživotní velikosti. Netradiční prostory pod zemí využijí od příštího týdne k výstavě umělci zabývající se současným figurálním sochařstvím. Sochy mezi aragonity a stalagmity zpestří prohlídkovou trasu po celou letní sezonu, lidé je zde budou moci obdivovat až do konce října. Expozice s poetickým názvem Švihák lázeňský se otevře v úterý.

"Výtvarné výstavy jsou netradičním počinem, žádná jiná zpřístupněná jeskyně v Evropě, pokud vím, se takovou činností systematicky nezabývá," řekla dnes ČTK správkyně jeskyní Barbora Šimečková. Podotkla, že výtvarná díla navíc návštěvníkům ukazují jeskyni v jiném světle.

Díla najdou návštěvníci v posledních prostorách jeskyně v Mramorové síni. Podle kurátora výstavy Jaroslava Koléška bude sochy vystavovat v jeskyni pětice mladých sochařů. Všichni jsou absolventy katedry sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity. "Většina figur bude v životní velikosti, vyrobeny budou z laminátu či betonu," řekl dnes ČTK Koléšek.

Umělci vystaví jen díla, která neohrozí vysoká vlhkost v jeskyni. "Vlhkost je v těchto prostorách kolem 98 procent. Nemůžeme tam třeba vystavovat sochy ze dřeva či díla z papíru nebo obrazy. Musí to být takový materiál, který takovou vlhkost po dobu několika měsíců vydrží. Nejlépe jsou to lamináty, plast, umělý kámen, sklo nebo keramika," dodala Šimečková.

Zbrašovské aragonitové jeskyně dávají prostor umělcům během návštěvnické sezony už několik let. Například loni mohli lidé kromě přírodních skvostů obdivovat přehlídku soch akademického sochaře Miroslava Machaly, který dal výstavě pod zemí název Danaé v jeskyni. V minulých letech se zde objevily také exponáty ze skla, betonu a pryskyřice.

Podobné oživení každoročně chystají pro návštěvníky také pracovníci jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku. Tamní návštěvníci si mohou zase pod zemí pravidelně poslechnout koncerty pěveckých sborů.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů