Středa, 24. dubna 2024

Černé skládky a poházené odpadky trápí starosty, obce stojí úklid naprosto zbytečně peníze

Černé skládky a poházené odpadky trápí starosty, obce stojí úklid naprosto zbytečně peníze

Prachaticko - Obce chtějí s bordeláři bojovat, chytit někoho za ruku ale není snadné.

Černé skládky jsou trnem v oku mnoha starostům. Nejen, že kazí okolí obcí, ale jejich odstraňování stojí všechny obyvatele každoročně tisíce korun. V mnoha případech navíc původci skládek ani nepocházejí z obce, na jejímž území se nepořádek objeví. A pokud se někoho doslova nepodaří chytit za ruku při činu, nezbývá obci než znovu zbytečně vynakládat peníze na odstranění skládek. Jak například potvrdila starostka Ktiše, stojí každoročně obyvatele obce boj s černými skládkami desítky tisíc korun.

V případě, že se odpad objeví na obecním pozemku, zodpovídá za jeho odstranění obec. Když najde nepořádek někdo na svém pozemku, je povinen odstranit ho na vlastní náklady. Jak se Ilona Mikešová shoduje s dalšími oslovenými starosty, je přitom nutné skládku vždy odstranit co možná nejdříve. Problémy s černými skládkami mají například také Malovičtí. Zde se ale podle starostky obce Martiny Hejné častěji než o pytle s odpadem jedná o materiál vzniklý při bourání zděných objektů.
.
Ve Zdíkově se podařilo rozvoj černých skládek zamezit jednoduchým opatřením. Jak vysvětlil starosta obce, v dřívější době platil v obci systém svozu odpadu na známky. V praxi to znamenalo, že si obyvatelé města zakoupili za třicet korun známku, kterou na kontejner vylepili ve chvíli, kdy ho potřebovali vyvézt.

"Byly ale i takové rodiny, kterým kontejner vyváželi třeba jen čtyřikrát do roka. Snahou bylo samozřejmě vyvážet co nejméně, což zakládání černých skládek nechtěně podporovalo," informoval Zdeněk Kantořík.

Přístup obyvatel změnilo zavedení paušálního poplatku, který byl dlouhou dobu čtyři sta korun a loni se zvýšil ještě o stokorunu, tedy na maximální částku povolenou zákonem. Tento poplatek platí každý obyvatel obce a je přitom jedno, kolik popelnic naplní.

"Při využívání tohoto systému člověk zaplatí za jedinou popelnici stejně, jako za deset. Takže ho potom nic nesvádí k tomu, aby se snažil odpadu zbavit jinak, třeba na černé skládce," vysvětlil dále starosta.
"Místa, kde se podobný nepořádek objeví, je třeba neprodleně uklidit, jakmile totiž někdo někam odpad vyveze, hrozí, že se tam bude kupit i další", doplnil zdíkovský starosta závěrem.

ZDROJ: www.prachaticky.denik.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů