Pátek, 29. března 2024

Odpadky u Moravy budou snad uklizeny

Odpadky u Moravy budou snad uklizeny
Lidé z Uherského Hradiště a okolí si vycházky v blízkosti Moravy pochvalují. Zároveň ale tamní remízky řada z nich znečišťuje odpadem.

Uherské Hradiště - Procházíte se rádi po březích kolem řeky Moravy v Uherském Hradišti a vadí vám letitý nepořádek v tamních keřích a remízcích? Vězte, že se pro majitele i správce těchto pozemků stal tvrdým oříškem, který nikdo není schopen rozlousknout.

Haldy sklenic, rozbitého skla, PET lahví a dalšího dopadu se nachází například v dlouhém remízku u slepého ramene Moravy v blízkosti Centrálního tepelného zdroje v městské části Mařatice. Na zaneřáděný úsek před několik měsíci upozornil Slovácký deník. Zástupci Povodí Moravy i vedení hradišťské radnice, kterým většina tamních pozemků patří, přislíbili nápravu. K té ale došlo jen částečně.

Povodí Moravy totiž uklidilo jen část úseku. ak tvrdí zástupci této společnosti, lokalitu zbavili desítek tun naplavenin a posbírali i několik desítek pytlů PET lahví. Ředitel závodu Střední Morava Pavel Cenek ale upozornil, že na pozemcích v Uherském Hradišti, které Povodí Moravy spravuje, se vyskytuje odpad spíše sporadicky. Většinou to prý bylo na místech, kde mají svá stanoviště rybáři.

"Paradoxně nejvíce černých skládek vzniká za zahrádkami obyvatel, kteří si svoje okolí sami znečišťují. Poměrně dost odpadu jsme však objevili i mimo naše pozemky. O jejich likvidaci se však musí postarat vlastníci těchto parcel," upozornil ředitel Pavel Cenek.

Vedoucí provozu Povodí Moravy Uherské Hradiště Martin Zábrana potvrdil, že nejvíce odpadu se nachází právě u slepého ramene Moravy v Mařaticích. "Naše kontrola potvrdila, že nejde o naše pozemky," poznamenal Zábrana.

Ten si postěžoval, že v Uherském Hradišti, na rozdíl od jiných loklait ve Zlínském kraji, se dosud nepřihlásili žádní dobrovolníci s nabídkou pomoci při úklidu hrází. "Například v Napajedlech nebo Luhačovicích pravidelně spolupracujeme s místními skautskými a dalšími `zelenými' organizacemi. Přestože nemůžeme těmto dobrovolníkům nabídnout finanční ohodnocení, snažíme se jim vyjít vstříc alespoň zajištěním ochranných pomůcek, pytlů, odvozu odpadu, občerstvení či drobných upomínkových předmětů," uvedl Martin Zábrana.

Hradišťská skautská základna se nachází jen pár metrů od znečištěných remízků. S pomocí tamních skautů ale Povodí Moravy počítat nemůže.Zástupci hradišťské radnice vyslali na znečištěný břeh své pracovnice, které měly situaci prověřit. Při pochůzce od ulice Verbířská po ulici Na Zápovědi potvrdily dvě viditelné skládky, a to jednu nedaleko zařízení RGW a druhou na konci ulice Na Zápovědi u plotu Centrálního tepelného zdroje.

"Na několika místech břehu podél pravé strany slepého ramene našly odpadky v keřích a náletových dřevinách. Dvě skládky uklidí pracovníci společnosti Hrates. Odpadky podél pravé strany bude možné vysbírat podle možností, vzhledem k těžko přístupnému terénu, kapacitě pracovníků a prioritám v úklidu města," poznamenal mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.

Dodal, že radnice vítá podněty od občanů a snaží se zajistit nápravu. "Rádi bychom ale apelovali na občany, aby odpad ukládali ve sběrném dvoře, kde za to nemusí platit, a nevytvářeli černé skládky," vzkázal obyvatelům města Pášma.

ZDROJ: deník.cz, Povodí Moravy, a.s., kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů