Pátek, 19. dubna 2024

Severočeské lesy se dočkají další obnovy za 90 mil. Kč

Severočeské lesy se dočkají další obnovy za 90 mil. Kč

Další fáze obnovy po letech devastace se dočkají severočeské porosty. Státní Lesy České republiky vypsaly letos tendry za zhruba 90 milionů korun, které by měly dál zahladit škody způsobené emisemi. ČTK to zjistila z databáze veřejných zakázek. Peníze půjdou z evropských dotací.

Největší díl peněz půjde na novou výsadbu v Krušných horách, zřejmě nejvíce postižených znečištěním ze 70. a 80. let minulého století. Práce za 37 milionů korun se odbudou na území litvínovské lesní správy a za 30 milionů v klášterecké správě. Menší zakázka se týká děčínské části Krušných hor. "Předmětem zakázky je zajištění lesnických činností pro provedení druhé fáze projektu obnovy lesa v imisní oblasti Krušných hor," uvádí zadávací dokumentace.

Z evropských peněz čerpají Lesy ČR i na obnovu porostů v Českém středohoří, Lužických horách a Labských pískovcích - nepůvodní stromy, zejména jehličnany, by měly nahradit původnější a odolnější druhy.

Obnovu lesů v Krušných horách rozdělili do dvou etap už v roce 1999 odborníci z Národního lesnického komitétu, druhá etapa by podle nich měla uvést lesy do stavu blízkého tomu původnímu.

Základní příčina problémů lesa podle jejich tehdejší analýzy vznikla už ve druhé polovině 19. století, kdy začali lesníci sázet na smrkové monokultury. Za zhruba tisíc let lidských zásahů se podíl smrků v Krušných horách zvýšil z 27 až 47 procent až na 80 procent. Až do konce druhé světové války ale byly lesy pořád v dobrém stavu. "Od šedesátých let 20. století jsou zcela rozhodujícím faktorem imise. Celoplošný škodlivý účinek imisí na lesy se projevoval od 50. let, během 70. let se potom dostavil kalamitní stav," uvedli tehdy odborníci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů