Čtvrtek, 28. března 2024

Rorýsi s batůžky se vrátili!

Rorýsi s batůžky se vrátili!

Migrace rorýse obecného v Evropě je předmětem pozornosti ornitologů z univerzity ve švédském Lundu. Tým pod vedením prof. Susanne Akessonové zkoumá migrační trasy a zimoviště rorýsů z hnízdišť ve Švédsku i z dalších zemí. Na projektu spolupracují i ornitologové z České společnosti ornitologické, kteří právě v uplynulých dnech snímali loňské a připevňovaly nové geolokátory rorýsům na škole v Pečkách (okres Kolín).

Česká společnost ornitologická (ČSO) se výzkumu a praktické ochraně hnízdišť rorýse obecného (Apus apus) soustavně věnuje od roku 2004, kdy se rorýs stal ptákem roku.
Výzkum je založen na použití tzv. geolokátorů, s jejichž pomocí je možné zpětně rekonstruovat trasu, po které se označený rorýs pohyboval na cestě do zimovišť i během návratu na hnízdiště. Geolokátory pracují na jiném principu, než u nás především díky projektu Africká odysea známější satelitní vysílače. Ty odesílají data prostřednictvím satelitu v pravidelných intervalech ke zpracování. Jejich velikost a hmotnost však zatím neumožňuje použití na malých druzích ptáků. Geolokátory o hmotnosti 0,6 g tuto možnost nabízejí. Fungují jako mobilní datová úložiště, takže získat data v nich uložená je možné pouze opakovaným odchytem ptáka. Pro podobné typy výzkumů jsou proto vhodní pouze ptáci s pevnou vazbou na hnízdiště, mezi které rorýs patří.

V červenci 2011 jsme geolokátory opatřili 10 dospělých rorýsů z hnízdní kolonie, sídlící v půdních prostorách budovy Základní školy ve Švermově ulici ve středočeských Pečkách. "Jde o prosperující kolonii, kterou se podařilo zachovat díky naší spolupráci s vedením školy při zateplování budovy školy v roce 2009," sdělil koordinátor projektu Lukáš Viktora a dodává: "stejně jako loni i letos zde hnízdí více než 20 párů rorýsů."
Hlavním úkolem ornitologů v letošním roce bylo odebrat rorýsům geolokátory z loňska a nahradit je novými, aby bylo možné zmapovat dva migrační cykly stejných ptáků. A jak to dopadlo? Z celkových 10 se podařilo získat zpět 3 geolokátory, zároveň bylo dalších 12 rorýsů vybaveno novými "batůžky", které jim ornitologové příští rok odeberou. "Teď ještě, aby geolokátory byly funkční a obsahovaly ta správná data. Na to, že s nimi ptáci nalétali více než 150 000 kilometrů, vypadají velmi zachovale!" dodává s nadějí Viktora. Pravdu však odhalí až jejich švédští kolegové, kteří disponují nezbytným software pro zpracování dat. "Je proto ještě potřeba počat na závěr roku, kdy bychom měli znát první výsledky. Analýza dat je zdlouhavý a náročný proces," řekl Viktora.

Na zprávu o výsledcích tak netrpělivě čekají jak ornitologové, tak i žáci a jejich učitelé v ZŠ v Pečkách, která jako jedna z prvních v zemi ponese čestný titul "Rorýsí škola", udělovaný pouze školám, které se aktivně podílejí na ochraně tohoto zvláště chráněného druhu a účastní se sledování jeho příletů v rámci mezinárodního projektu Spring Alive (www.springalive.net).
Zvláštní poděkování patří řediteli ZŠ v Pečkách Luboši Zajícovi za ochranu hnízdišť rorýsů při rekonstrukci školní budovy i za spolupráci při výzkumu rorýsí kolonie.

Kontakt: Lukáš Viktora, viktora@birdlife.cz, 777 579 542

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů