Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čínští aktivisté uspěli, zablokovali stavbu nebezpečné továrny

Čínští aktivisté uspěli, zablokovali stavbu nebezpečné továrny

Čínské úřady učinily neobvykle vstřícné gesto vůči demonstrantům, kteří vytrvale protestovali proti výstavbě nebezpečné továrny v provincii S'-čchuan.

Stavba kontroverzního projektu ve městě Š'-fang na jihozápadě země byla pozastavena. Násilné protesty, při kterých byly zraněny desítky ekologických aktivistů i policistů, přitom přitáhly v posledních dnech značný zájem Číňanů. Podle státního listu Global Times se demonstrací účastnily tisíce lidí. Byl to jeden z nejsilnějších sociálních protestů posledních let.

Třináct z nich utrpělo v pondělí zranění, když policisté zasáhli proti demonstraci slzným plynem. Vzduchem létaly zápalné lahve a poškozeny byly desítky aut.

Ve městě bylo i včera cítit silné napětí, lidé postávali před sídly vládních úřadů, v ulicích hlídkovaly stovky policistů.Demonstranti se nyní dočkali splnění svých požadavků. Projekt teď čeká veřejná diskuse, teprve poté se rozhodne, zda bude pokračovat.

Výrobna v půlmilionovém Š'-fangu, která měla dodávat na trh slitiny mědi, byla od počátku pod palbou kritiky jako ekologicky závadný a nebezpečný plán. Nyní podle oficiálních čínských zdrojů přichází chvíle, kdy se budou moci ke stavbě vyjádřit místní obyvatelé.

"Do všech škol a pracovních kolektivů přijdou pracovní týmy, které budou naslouchat výhradám místních obyvatel," citoval oficiální čínské stanovisko server stanice BBC.

Ze stanoviska čínských úřadů ale současně vyplývá, že demonstrující dělníci a studenti nemohou počítat s další shovívavostí. "Každý, kdo pomáhal rozněcovat a organizovat tyto nelegální protesty, musí počítat s přísným potrestáním," citovaly agentury oficiální stanovisko.

Výzvy k demonstracím se objevily v minulých dnech na internetu a sociálních sítích. Tam také kolují snímky stovek těžce vyzbrojených policistů, kteří zasahují proti demonstrantům.

Sérii demonstrací zahájili v uplynulém týdnu studenti. "Rodilo se tu něco, co mohlo negativně poznamenat život budoucích generací, proto byli na demonstracích zejména studenti a mladí dělníci," napsal vlivný hongkongský list South China Morning Post.Lidé ve městě Š'-fang nejsou v lehké situaci. Město bylo těžce poškozeno zemětřesením z roku 2008, při němž zahynulo 88 tisíc lidí.

Čínské úřady proto postupují obezřetně, podle analytiků se obávají mnohem mohutnějšího výbuchu nespokojenosti. Čína se svými 1,3 miliardy obyvatel čelí rostoucím problémům, které přináší její překotný hospodářský růst. Vedle častých ekologických havárií a problematických projektů ji sužuje i korupce a rozšiřující se propast mezi bohatými a chudými. Protesty, jaké nyní zažívá Š'-fang, jsou proto stále častější. Přibývá i demonstrací za vyšší platy, což podkopává konkurenceschopnost ekonomiky.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů