Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Další z pokračovatelských firem bývalé Setuzy má problémy s věřiteli. Insolvenčnímu návrhu totiž čelí od druhé poloviny června společnost Fame, která zpracovává řepku na bionaftu. Údajný věřitel po ní chce 52 milionů korun za nezaplacené pronájmy. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

Společnosti SodaStream a jihoafrická Coca-Cola se přou, komu patří odpadky. Celosvětová ekologická aktivita značky SodaStream "Klec plná lahví" se nelíbí Coca-Cole, jejíž prázdné lahve se v jedné z více než dvaceti obřích klecí plných plechovek a PET lahví vyskytují. SodaStream se touto cestou snaží upozornit na ekologické dopady odhozených nápojových obalů. Generální ředitel společnosti SodaStream Daniel Birnbaum na výhružný dopis o ochranných známkách reagoval slovy: "Pokud mají pocit, že vlastní odpadky, ať se tedy o ně postarají."

PELÉ
Slavnému útočníkovi, kterého historici a statistici v roce 1999 zvolili Fotbalistou století, bude v říjnu 72 let, má stále mnoho aktivit a je vyslancem OSN pro ekologii a životní prostředí.

V Japonsku byl spuštěn první jaderný reaktor ze všech padesáti, které na souostroví existují a které byly odstaveny kvůli bezpečnostním testům. Oznámila to agentura AP. Nastartování reaktoru v Ohi v západním Japonsku provázel protest několika desítek odpůrců jaderné energie, kteří se snažili zablokovat elektrárnu. Japonsko ke kontrolám reaktorů přistoupilo po loňském březnovém zemětřesení a následné přívalové vlně tsunami, které poškodily jadernou elektrárnu ve Fukušimě. Premiér v červnu nařídil opětné zprovoznění dvou reaktorů v Ohi s odůvodněním, že bez využití jádra nelze pokrýt energetické potřeby obyvatel.

Týmu myELEN.com se poprvé v historii etického investování podařilo přemostit bariéru mezi bohatstvím a chudobou formou formální participace Evropana ve finanční kooperativě, když se paní R. Zemanová stala členkou kooperativy IHP v Zimatlanu. Dle našich informací je tak myELEN.com jedinou organizací na světě, která podobný model podpory koordinuje, a domníváme se, že poskytuje nejlepší kombinaci solidarity, rizika a návratnosti mezi dostupnými produkty etické filantropie. Příznivkyně udržitelnosti z Čech tak bude spolu se svými novými partnery ze Zimatlanu spořit se 6% úročením a navíc se bude podílet na rozdělování dividend, které jí náleží jako 173. členovi této kooperativy s kapitálovým vkladem 600 Kč a půjčkou 9 400 Kč. Úspěchu předchází mnohaletý proces trpělivého a často strastiplného zkoumání způsobu propojení příznivců trvale udržitelného rozvoje a venkovských mikrofinančních organizací v Mexiku, na kterém se kromě myELEN.com také podílel prakticky i teoreticky autor Mexického zákona o kooperativách M. Rechy Montiel. Kooperativu IHP podpořil a myELENu.com doporučil senátor M. Duarte Ramírez.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů