Pátek, 26. dubna 2024

V Železných horách právě kvetou divoké mečíky

V Železných horách právě kvetou divoké mečíky

Atraktivní a vzácný mečík střechovitý byl nově nalezen u Trhové Kamenice v přírodní rezervaci Hubský. Tato silně ohrožená rostlina se v CHKO Železné hory dosud vyskytovala pouze v přírodní rezervaci Strádovka, další dvě lokality (u obcí Zbyhněvice a Švihov) se nacházejí v širším okolí CHKO.

"Jedná se o rostlinu mimořádně vzácnou, v Čechách roste pouze na přibližně deseti místech, hojnější je na Moravě v Bílých Karpatech, v Beskydech a v Jeseníkách," vysvětluje Vlastimil Peřina, vedoucí Správy CHKO Železné hory a krajského střediska Pardubice.
V přírodní rezervaci Hubský nyní kvete 17 mečíků, v rezervaci Strádovka čítá současná populace několik set kvetoucích rostlin. Před dvaceti lety zde přitom kvetlo pouze několik jedinců. "Je to výsledek pravidelného kosení luk, které zajišťuje správa CHKO. Počty vzácných mečíků rostou i u obce Zbyhněvice, kde potřebnou péči hradíme z Programu péče o krajinu," dodává Vlastimil Peřina.
Dle historických pramenů bývaly ve středověku mečíky jednou z ingrediencí nápojů lásky nebo součástí rytířské zbroje jako prostředek k odvracení nebezpečí na bitevních polích.

Fotografie v příloze TZ zachycuje kvetoucí mečíky střechovité v lučním porostu v přírodní rezervaci Strádovka. Autorkou fotografie je Zuzana Růžičková.


Kontakt:
Vlastimil Peřina, tel.: 466 797 581, 607 264 171, vlastimil.perina@nature.cz
Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Železné hory a krajské středisko Pardubice, Náměstí 317, 538 25 Nasavrky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů