Pátek, 29. března 2024

Komunitní zahrádky oživují sídliště

Komunitní zahrádky oživují sídliště

V poslední době roste zájem obyvatel měst o komunitní zahrádky, které lze zakládat na sídlištích, v prolukách domů, na záhonech kolem stromů nebo na střechách domů. I k nám už dorazilo městské zahradničení (urban gardening).

Oživit nevyužívaný veřejný prostor, nabídnout užitečnou a současně zábavnou činnost zejména seniorům či rodičům s dětmi ve městech, navázat sousedský kontakt, podpořit zdravý životní styl nebo se naučit kompostovat. To je podstata komunitního zahradničení, kterému se daří např. v Paříži, Berlíně či ve Vídni, jež dokonce začala poskytovat finanční i poradenskou podporu zahrádkám v městské zástavbě pod heslem: Společné zahrádkaření spojuje. U nás např. už třetí sezonu běží projekt komunitní zahradničení při KC Zahrada na pražském Jižním Městě.

V PŮDĚ NEBO I V PYTLI NA STŘEŠE

>>Nechali jsme se inspirovat londýnskou galerií Tate Modern, kde podobný projekt běží už delší dobu,<< popisuje začátky Radka Spěváčková z KC Zahrada (provozovatelem je Kulturní Jižní Město, o. p. s.). >>Každý rok pro nás znamená novou zkušenost, ten letošní vede co do počtu zájemců.<< KC Zahrada si tento rok přizvala na pomoc s komunitní zahradou organizaci KOKOZA, o. p. s., jež propaguje pěstování zeleniny ve městech a využívání bioodpadu.

>>Naši zahradníci a zahradnice mají k dispozici dvě políčka, kde se pěstuje přímo v půdě,<< vysvětluje Kristina Řešátková, jedna ze zakladatelek KOKOZA a koordinátorka projektu. >>Dále využíváme boxy, pytle a samozavlažovací nádoby vlastní výroby z recyklovaných materiálů, naplněné substrátem bez chemického hnojiva, jenž je vhodný pro pěstování zeleniny.<< Jaký je ohlas ze strany obyvatel sídliště?

V letošním roce má komunitní zahrada asi dvacítku členů. >>Převážně jsou to ženy ve věku 50 let, maminky s dětmi, ale také mladí kolem 25 let a občas se přidají i senioři,<< upřesňuje Kristina Řešátková. Každý se o svou část stará sám podle svých časových možností. Společně se skupina schází dvakrát týdně.

A zdroje financování? Městská část Pra-ha 11 se do projektu zapojila finančně v předchozích letech a nadále poskytuje pozemek, na němž se zahradničí. Vloni poskytla podporu i Nadace VIA a letos se podílejí účastníci prostřednictvím příspěvků na materiál a zahradnické pomůcky.

Přestože sezona je již v plném proudu a všechna políčka jsou zaplněna, případní zájemci mohou využít nádoby či pytle se substrátem na střeše KC Zahrada. >>Přes letní prázdniny se budeme scházet pouze jednou týdně, ale od září bychom chtěli naše zahradničení podpořit semináři a workshopy pro zájemce o pěstování a kompostování ve městě,<< dodává Kristina Řešátková.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů