Čtvrtek, 18. dubna 2024

Auta Mia pohánějí elektromotory Leroy-Somer

Auta Mia pohánějí elektromotory Leroy-Somer

Firma Leroy-Somer se angažovaností v oboru, znalostmi techniky a nasbíranou praxí propracovala na přední pozici na rozvíjejícím se trhu motorů pro elektromobily. O dané skutečnosti svědčí i její partnerství se značkou Mia Electric.

Tyto elektromobily jsou určené pro městský provoz a zdaleka překračují požadavky, které jsou na tato vozidla kladeny: kompaktnost, prostorová úspornost, jednoduché řízení, snadný přístup, úsporný provoz a zábavnost.

"Pro výběr správného pohonu jsme stanovili několik kritérií. Za prvé je to výkon motoru: musí být kompaktní, s dobrým poměrem výkonu a hmotnosti a s co nejmenšími rozměry i hmotností akumulátorů. Dále je to schopnost dodavatele splnit požadavky kladené na vývoj komponentů pro dopravní techniku. V neposlední řadě musí být pohon velmi spolehlivý, abychom měli jistotu, že s ním naši zákazníci nebudou mít žádné problémy. V Mia Electric jsme se navíc rozhodli pro standardní výrobek, nejen proto, abychom maximálně zkrátili dobu vývoje elektromobilu, ale také proto, že jsme potřebovali skutečně spolehlivý a v provozu osvědčený elektromotor," vysvětluje Patrick Largeau, vedoucí výzkumu a vývoje společnosti Mia Electric.

Vítěze ustanovily vědomosti

Právě výborné znalosti v oblasti pohonů pro elektromobily rozhodly o tom, že tento producent z více ucházejících se dodavatelů nakonec vybral firmu Leroy-Somer, předního výrobce pohonných systémů a alternátorů. Její pracovníci se zapojili do všech etap vývoje, jako technici i v pracovní skupině pro konkurenceschopnost, a prokázali hluboké znalosti celého pohonného řetězce, což se ukázalo být velkou výhodou při jeho integraci do konstrukce automobilu. A ještě jeden trumf vytáhli odborníci společnosti Leroy-Somer. Nabídli firmě Mia při vývoji dalších automobilů možnost přejít od asynchronních motorů k synchronním, a to se stejnými technickými zárukami.

Elektromobil Mia byl navržen s jasným cílem: pokrýt 80 % cest po městě. Dojezd varianty s výkonem 8 kWh je 80 km; u varianty s výkonem 12 kWh je dojezd 130 km. Je to elegantní, úsporný a ekologický vůz, určený do městského provozu, s unikátním a přitažlivým vzhledem. Je velmi praktický: posuvné dveře od střechy až po podlahu, umístěné na obou stranách, usnadňují nastupování a vystupování pasažérů, stejně jako nakládání a vykládání zavazadel. Ocení je i rodiče, jimž usnadní bezpečné usazení dětí do vozu. Sedadlo řidiče je umístěno ve středu, takže na obě strany je dobrý výhled; díky tomu je jízda v městských podmínkách snadná a bezpečná.

Centrum excelentnosti pro elektromobily

Aby firma dosáhla ambicí v tomto oboru, investovala nemalé prostředky do založení vlastního centra excelentnosti pro elektromobily. Kromě toho vyčlenila samostatnou výrobní jednotku se dvěma výrobními linkami: jednou na synchronní, druhou na asynchronní elektromotory. Podařilo se jí tak vytvořit testovací platformu, která pomohla zvýšit spolehlivost motorů a vypořádat se s konstrukčními omezeními a specifiky vyplývajícími z jejich použití v dopravní technice. "Například pro zvýšení odolnosti proti vibracím jsme změnili impregnaci vinutí," konstatuje Pierre-Emmanuel Sarre, výkonný ředitel divize pohonných systémů Leroy-Sommer. "Také v parametrech hustoty výkonu a kompaktnosti pohonu jsme před konkurencí. V současnosti vyvíjíme a dodáváme vysoce účinné elektromotory v kompaktním provedení a s malou hmotností."

Dlouhodobé zkušenosti s elektromobily

Leroy-Somer dodává pohony pro elektromobily už více než 40 let. Produkty jsou vhodné jako trakční pro různé typy vozidel: osobní i nákladní dvoustopá vozidla, speciální vozidla nebo tříkolky, ať už s čistě elektrickým, nebo hybridním pohonem. Dále se používají např. jako pohon agregátů v chladicích návěsech nebo klimatizace v autobusech.

"Naším cílem je uplatnit se na trhu s malými a středními sériemi elektromotorů. Podíl motorů určených pro elektromobily na objemu našeho prodeje je už nyní velmi významný," dodává Pierre-Emmanuel Sarre.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů