Čtvrtek, 28. března 2024

EurActiv:Polsko chce povolenky zdarma pro neexistující elektrárnu

EurActiv:Polsko chce povolenky zdarma pro neexistující elektrárnu

Nejméně jedna z uhelných elektráren, pro které Polsko žádá zadarmo emisní povolenky v hodnotě sedmi miliard eur (177,6 miliardy korun), podle portálu EurActiv vůbec neexistuje.

Varšava v rámci unijního systému obchodování s povolenkami (ETS) podala žádost, aby zadarmo dostala povolenky v hodnotě 33 milionů eur pro uhelnou elektrárnu ve městě Lenczna na jihovýchodě země. Nicméně podle EurActivu nic nenasvědčuje tomu, že by se se stavbou elektrárny vůbec začalo.

Případ pobouřil europoslance za liberální demokraty Chrise Daviese. "Jde o pokus podvést systém," řekl zákonodárce, který se zabývá ekologickými tématy.

Podle pravidel Evropské unie emisní povolenky budou do roku 2020 zadarmo dostávat jen ty elektrárny, kde investiční proces fyzicky začal před posledním dnem roku 2008 a pokud jim byly povolenky vydány před 30. červnem loňského roku.

Na místech, kde by měla elektrárna Lenczna podle plánů francouzské společnosti GDF Suez vyrůst, jsou podle EurActivu místo staveniště jen louky, zemědělské pozemky a polní cesty. "Není jisté, že tu bude elektrárna," řekl EurActivu jeden místní zemědělec. On a další lidé tam, kde by měla vznikat uhelná elektrárna o výkonu 800 megawattů, pěstují kukuřici.

Zástupci ekologické organizace Client Earth mají také pochybnosti o polské žádosti pro elektrárnu Pólnoc u severopolského Pelplina. Také zde nic podle fotografií z listopadu 2010 nenasvědčuje tomu, že tam začaly stavební práce.

"Když vidíte před sebou prázdné pole, na kterém se nic neděje, je zřejmé, že (investiční) proces fyzicky nezačal a že tři roky starý termín nebyl dodržen. Polská žádost je neplatná," řekl EurActivu Marcin Stockiewicz, právník organizace Client Earth.

Dobře informovaný zdroj na ministerstvu životního prostředí ve Varšavě připustil, že seznam zařízení, pro něž Polsko žádalo povolenky zdarma, vznikal tak, aniž by kdokoliv kontroloval, zda pro výjimku vůbec splňují stanovená kritéria. Pokud by Evropská komise rozhodla, že v některých případech žadatelé o bezplatné povolenky porušili pravidla, Varšava by se s tím prý smířila.

V Polsku se 95 procent elektrické energie vyrábí z uhlí. Varšava blokuje "cestovní mapu" Evropské unie pro snižování emisí po roce 2020, která počítala s postupným omezením emisí o 80 až 95 procent do roku 2050. A pokud by se k omezování vypouštění emisí chtěla nadále zavazovat jenom Evropa, Polsko bude takové plány odmítat i v budoucnu. "Potřebujeme takovou politiku, která bude chránit průmysl," řekl EurActivu Krzysztof Bolesta, poradce polského ministra životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů