Pátek, 19. dubna 2024

Poplatky za distribuci by měly nově platit i elektrárny

Poplatky za distribuci by měly nově platit i elektrárny

Česku hrozí nedostatek uhlí a nedává tak smysl, aby se z něj vyráběla elektřina na vývoz. Myslí si to i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, a proto počítá s tím, že učiní export méně výhodným. Uvažuje totiž, že část poplatků za její přenos a distribuci přenese na tuzemské elektrárny.

"Poplatky dnes platí pouze koncový zákazník, nově je ale bude částečně platit i výrobce elektřiny," říká Kuba. "Českou elektřinu to znevýhodní na zahraničních trzích," dodává s tím, že pak nebude při uzavírání starých uhelných zdrojů problém s nedostatky elektřiny.

Návrh je součástí aktualizované Státní energetické koncepce, kterou ministerstvo plánuje předložit vládě do konce letošního srpna. V rámci ní chce ministr Kuba do roku 2040 postupně snižovat podíl hnědého uhlí na výrobě elektřiny z dnešních zhruba šedesáti až na dvacet procent.

Minulý rok byl co do exportu elektřiny absolutně rekordní. Z Česka se vyvezlo na 17 terawatthodin elektřiny. Velkou roli na tom přitom mělo hlavně uzavírání jaderných elektráren v Německu a prozatím nedostačující produkce jejich nově budovaných obnovitelných zdrojů.

Ekologové přitom poukazují na to, že jde prakticky o stejné množství elektřiny, které produkují "špinavé" severočeské zdroje. Ty uhlí navíc využívají s minimální účinností, často jen okolo dvaceti procent.

"Otázkou nicméně zůstává, může-li si Česká republika dovolit vůbec pozici velkého exportéra ztratit," zůstává skeptický analytik J&T Michal Šnobr. "Zvláště pak při současné ekonomické situaci," dodává.

V současné době činí poplatek u domácností zhruba 1400 korun na megawatthodinu.

Přesunutí poplatků na výrobce se podle MPO na ceny pro konečné zákazníky nepromítne. Měla by se jednoduše zvýšit cena silové elektřiny, která tvoří zhruba polovinu z konečné faktury.

Ministerstvo si podle Šnobra ale neuvědomuje, že ceny elektřiny neutváří český, ale německý trh. "Česká republika je prakticky neovlivňuje," říká Šnobr. Firmy by tak musely buď sáhnout do své marže, nebo ztráty nadále promítnout na zákazníka.

Největší výrobce i prodejce elektřiny, polostátní ČEZ, zůstává s předpověďmi spíše opatrný. "Musíme se nejdříve seznámit s detaily návrhu, protože tento systém není v Evropě obvyklý, státy na západ od nás jej povětšinou nemají," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Jak bude přesně systém nastaven, ministr Kuba zatím neví. Evropská směrnice ministerstvu podle něj umožňuje rozdělit poplatky mezi výrobce a spotřebitele až 1:1. Takové navýšení je ale podle analytiků nepravděpodobné, české výrobce by příliš znevýhodnilo.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů