Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ad: Když energie vyletí komínem

Ad: Když energie vyletí komínem

Autor komentáře Jiří Gavor má velkou starost o efektivitu využití energie uhlí v teplárnách v souvislosti s kogenerační (která se mu zamlouvá) a kondenzační výrobou elektřiny (která se mu v teplárnách naopak nezamlouvá). Poněkud jedovatě připomíná i "poskytování dobře placených podpůrných služeb pro elektrizační soustavu" ze strany tepláren a zisky, kterých tím údajně teplárny dosahují. Když říká A, měl by autor říci i příslovečné B.

1. Když nebudou podpůrné služby poskytovat teplárny, kdo je tedy (v případě útlumu elektráren s kondenzační výrobou elektřiny) bude poskytovat? Jaderné elektrárny to asi nezvládnou. Paroplynové? Je jich dostatek v naší zemi a měly by se podle J. Gavora budovat další?

2. Teplárenské soustavy s kogenerační výrobou dosahují celoročně účinnosti hodně přes 60 % i v případě kondenzační výroby elektřiny v letních obdobích. Tedy v žádném případě nepouštějí energii komínem, jak J. Gavor tvrdí.

3. Vzhledem k celkové těžbě uhlí v Česku (v roce 2011 46,6 mil. tun) by byla jeho úspora v případě vyloučení kondenzační výroby elektřiny v kogeneračních teplárnách naprosto marginální. Mají-li se hledat zásadní úspory ve spotřebě uhlí, o které jistě panu Gavorovi jde, je třeba je rozhodně hledat jinde.

4. Pan Gavor vyzývá k aktivitě ekologické iniciativy. Jejich aktivisté zatím nejsou v tomto směru činní z jednoduchého důvodu - znají realitu a vědí, že ve spotřebě uhlí je příslovečný pes zakopaný někde úplně jinde než v teplárnách.

5. Bez povšimnutí nelze nechat ani značně expresivní výrazy: "z komínů tepláren se valí dým a osm uhelných vagonů z deseti se přitom obrazně rovnou sype na hromadu se spáleným popelem". Už prostá trojčlenka ho při zmíněné účinnosti min. 60% usvědčuje v lepším případě z omylu, v tom horším ze lži.

6. Bez významu není ani to, že také díky kondenzační výrobě elektřiny udržuje řada tepláren nízké ceny tepla pro obyvatele. Při její likvidaci by cena neúměrně stoupla, což by pravděpodobně vedlo k budování lokálních plynových výtopen na úkor dosavadních centralizovaných systémů zásobování teplem.

A tím jsme zase na začátku. Z celého komentáře jako šídlo z pytle vykukuje plynárenská lobby. Ta je celoevropsky mimořádně silná (jak ví každý trochu vzdělaný energetik), což o té často zmiňované české lobby teplárenské nelze tvrdit ani náhodou. Seberte uhelným teplárnám možnost vyrábět levné teplo a nahraďte je lokálními plynovými zdroji s teplem dražším - to zní v podtextu páně Gavorova komentáře. Zajímalo by mě, čistě soukromě, komu pan Gavor jako konzultant vlastně radí? A kdo ho za jeho konzultace platí? Inu, koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Tomáš Drápela, místopředseda Teplárenského sdružení ČR,
gen. ředitel Plzeňské teplárenské

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů