Pátek, 29. března 2024

V ČR přibývá lesů poškozovaných nešetrným sběrem hub

V ČR přibývá lesů poškozovaných nešetrným sběrem hub

V Česku přibývá lesů poškozovaných nešetrným sběrem hub. ČTK to sdělila mezinárodní nezisková organizace Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Jedna česká domácnost v průměru ročně nasbírá 7,1 kila hub a podle PEFC lidé sbírají i chráněné druhy a nejedlé houby ničí. PEFC spravuje systém certifikace lesů a snaží se najít rovnováhu mezi zájmy lesníků, dřevařů, ekologů i běžných návštěvníků lesů.

Češi patří podle PEFC k nejpilnějším světovým sběračům lesních plodin. Každoročně jich z lesů vynesou 46.000 tun, přes 4,5 kilogramu na každého obyvatele ČR. Při tom se prý často chovají k lesům necitlivě. "Situace sice není tak zlá jako v Rusku a Polsku, kde sběr organizují bezohlední 'houboví baroni', ale v některých lokalitách v Česku sběr lesních plodů poškozuje lesní ekosystémy," uvedl výkonný ředitel PEFC ČR Stanislav Slanina.

Houbaři podle něj často ničí houby, které neznají. V některých případech si z lesa odnášejí také chráněné druhy hub. Zdravý lesní ekosystém ovšem například zabraňuje erozi půdy, zadržuje vodu a pomáhá uchovat rozmanitost rostlinných a živočišných druhů. A houby jsou nedílnou součástí lesního hospodářství. "Vhodný způsob sběru přispívá k trvale udržitelnému rozvoji lesa," řekl Slanina.

PEFC je celosvětově nejrozšířenější systém certifikace hospodaření v lesích. Certifikace je dobrovolná. Cílem systému je, aby třetí nezávislá strana transparentně posoudila hospodaření v lesích bez ohledu na majetkové hranice. Také umožňuje sledovat původ dřeva od těžby přes zpracování až po konečný výrobek. V ČR bylo do systému PEFC zařazeno už více než 70 procent rozlohy všech českých lesů.


Množství lesních plodů nasbíraných v ČR za rok 2011 (průměr v kilogramech na jednu domácnost):

houby 7,13
borůvky 2,13
maliny 0,51
ostružiny 0,55
brusinky 0,27
bezinky 0,55
celkem 11,14


Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů