Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jak se ekologicky šetrně zbavit kuny?

Jak se ekologicky šetrně zbavit kuny?

Kuna nám chodí na půdu a znečišťuje ji svými exkrementy. Jak ji máme odtud šetrně vyhnat, aby se už nevracela?

Kuna na půdě bývá nezvaným hostem, ačkoliv nám může pomoci od jiných nepříjemných hostů - např. drobných hlodavců.

Podrobné návody, jak vyhnat kunu, jsme převzali od ekoporadny Veronica:

Zábrany
V uzavřených nebo uzavíratelných prostorech se můžeme kuny zbavit i nastavením zábran. Kuna ovšem překoná téměř jakékoli zábrany, mimo silný plech a beton. Pokud se podaří všechny vstupní otvory zabezpečit, tak je vyhráno.

Pes
Do míst, kde se vyskytuje kuna, přiveďte psa alespoň jednou týdně, aby prostor označkoval. Pokud máte tuto možnost a prostor je pro značkování psa vhodný, kuna prostor nebude dále obývat.

Pachy
Kuna páchne úmyslně, kromě toho páchne i její trus, a to intenzivně. Prostor, který obývá kuna, rozptylte silněvoňavé látky (valeriánové kapky, silné parfémy, čpavek). Kuna obvykle uzná převahu těchto prostředků a teritorium opustí.

Odpuzovač hlodavců
Do míst, odkud chcete kunu vystrnadit, umístěte odpuzovač hlodavců (někdy nazývaný odpuzovač hlodavců a kun). Přístroj využívá vysoké citlivosti sluchu výše uvedených živočichů a jejich schopnosti slyšet zvukové signály v pásmu ultrazvuku. Plašič vysílá pro zvířata nepříjemné ultrazvukové signály, které jsou pomocí elektronických obvodů upraveny tak, aby si škůdci na zvuk přístroje nezvykli (automatická změna kmitočtu). Účinná plocha odpuzovače je v závislosti na členitosti prostoru do 200 m2. Ultrazvukový signál přístroje při použití v uzavřených popř. částečně uzavřených prostorách s možností odrazů od pevných ploch (stěny, podlaha, strop, nebo jiné stavební prvky, či větší pevné předměty) vyplní souvisle pomocí přímého signálu a odražených signálůcelý chráněný prostor. Plašič pracuje v kmitočtové oblasti nad 20 000 Hz, která je pro člověka za hranicí slyšitelnosti, proto přistroj člověka neruší a neobtěžuje nepříjemným hlukem. Výrobcem zařízení je např. firma FORMAT 1 s.r.o. se sídlem v Křenovicích u Slavkova u Brna. Přístroj pro plašení kun je uveden také v katalogu firmy Conrad Electronic. Nám se osvědčil model, který vydává přerušovaný tón o vysokém kmitočtu. Je napájený šesti malými monočlánky, které v něm vydrží asi půl roku. Ten přístroj je ve dvou verzích, se slyšitelným zvukem pro prostory, kde to nevadí, a s neslyšitelným zvukem. Cena přístroje do 400 Kč, velikosti krabičky bonbonů.

Světelný odpuzovač
Pokud kuny vstupují na půdu či do jiného prostoru, kde se nám jejich přítomnost nepozdává, jediným vstupním otvorem (vikýř, okno atd. ) stačí většinou do tohoto místa zavěsit plátěný pytlík s lidskými vlasy a kuny se tomuto místu poměrně spolehlivě vyhnou. Potíž nastává ve chvíli, kdy se dá do půdních prostor vstupovat mnoha místy, například otvory podél trámů pod střechou. V tomto případě pomůže naprosto spolehlivě o něco techničtější fígl. Stačí zakoupit halogenové svítidlo s prostorovým čidlem, které nasměrujeme do předpokládané trasy, po které kuny přicházejí. Po vstoupení do prostoru čidla je pak nic netušící kuna prudce oslněna halogenem, takže z místa ve zlomku vteřiny mizí. Halogen podle nastavení za chvíli zhasne a je připraven na další nevítanou kuní návštěvu. Zatím co na nejruznější zvukové plašiče, které by měly svým pískáním kuny plašit, si tyto šelmičky záhy zvyknou, na prudký záblesk halogenu, který je oslní, si zvyknout nedokážou. Řešení je levné, účinné a trvalé, bez negativního dopadu na populaci těchto krásných šelmiček, které s námi ve městě žijí a mimo jiné nám pomáhají biologicky bojovat nejen s přemnoženými městskými holuby, ale především s všudypřítomnými potkany.

ZDROJ: Mojmír Vlašín, Roman Zajíček
Ek. poradna Veronica, AOPK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů