Pátek, 29. března 2024

ZVVZ získala průlomovou zakázku na odsíření za půl mld Kč

ZVVZ získala průlomovou zakázku na odsíření za půl mld Kč

Na zakázce na odsíření čtyř energetických kotlů v ArcelorMittal Ostrava za zhruba půl miliardy korun pracují od června v holdingu ZVVZ Milevsko. Poprvé v šedesátileté historii se firma stala generálním dodavatelem odsiřovací technologie, když její společnost ZVVZ - Enven Engineering zvítězila v mezinárodním tendru. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Miloslav Šváb.

"Po odprášení a odlučování tuhých emisí se tak můžeme opřít o třetí podnikatelský obor. To nás vynáší do první ligy dodavatelů investičních celků," dodal. Práce na přelomové zakázce začaly v Ostravě v červnu a potrvají do podzimu 2013. Její součástí je vedle dodávky náročných technologických zařízení i rekonstrukce pěti elektrických odlučovačů nebo stavba 120 metrů vysokého komína.

"Prošli jsme velmi náročným tendrem s finále v Lucemburku. (...) Nezanedbatelnou roli sehrálo i jméno a záruky naší firmy, podobně jako reference z velkých akcí na odprášení elektráren Ledvice, Prunéřov nebo Tušimice, což byly akce za stovky milionů korun," uvedl Šváb. Věří tomu, že úspěch holdingu ZVVZ GROUP pomůže v dalších tendrech na odsíření v Česku i v zahraničí.

Společnost doposud takto ucelenou zakázku nikdy nezískala. Když v 90. letech přišla éra odsíření elektráren a tepláren, vesměs práci dostaly pouze zahraniční firmy, a ZVVZ se do dodavatelského řetězce dostalo jen jako dodavatel částí technologie odsíření, jako jsou potrubí, ventilátory, elektrické odlučovače, látkové filtry a pneumatická doprava. Nyní je ale poprvé generálním projektantem a dodavatelem podle know-how, které je řešeno ve spolupráci s brněnskou firmou DIPEZ.

Akciová společnost ZVVZ-Enven Engineering, která je s tržbami přes miliardu korun největší ze šesti firem strojírenského holdingu ZVVZ GROUP, se letos dostala mezi stovku nejlépe hodnocených firem žebříčku ČEKIA Stability Award 2011. Pro ně je charakteristické silné postavení na trhu, kvalitní služby, propracovaný marketing a portfolio stálých zákazníků. Obchodně-projekční společnost ZVVZ-Enven Engineering má 260 zaměstnanců a dceřiné firmy v Rusku, na Ukrajině a v Kazachstánu. Je členem konsorcia W2E specializujícího se na energetické využití komunálních odpadů ve spalovnách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů