Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Produkce elektrické energie z vysoce dotovaných obnovitelných zdrojů v Německu vzrostla v prvním pololetí meziročně o 19,5 procenta na rekordních 67,9 miliardy kilowatthodin. Podíl "zelené" energie na celkové energetické produkci stoupl na 25 procent z loňských 21 procent, oznámilo včera německé energetické sdružení BDEW. Nejvíce k produkci obnovitelné energie přispívá vítr, jehož podíl na celkové výrobě elektřiny dosáhl 9,2 procenta. Biomasa se podílela 5,7 procenta a solární technologie 5,3 procenta. Nejvíce vzrostla produkce ze solárních zařízení, která se zvýšila o téměř 50 procent.

Nezisková společnost Eko-Kom vytvořila ve spolupráci s agenturou Euro RSCG další projekt v rámci dlouhodobé kampaně na podporu recyklace. Nová mobilní aplikace Ekontíci má formou zábavné hry edukovat lidi ohledně třídění odpadu. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačními systémy iOS a Android.

Z rozhodnutí Řídicího orgánu OPŽP - Ministerstva životního prostředí se prodlužuje příjem žádostí v rámci XL. výzvy OPŽP.
Nový termín ukončení příjmu žádostí do XL. výzvy, zaměřené na prioritní osu 4, je stanoven na 20. září 2012.

Neznámá látka znečistila v neděli odpoledne Labe v Děčíně. Nejedná se ale o ropný produkt, řekl ČTK operační důstojník hasičů v Ústeckém kraji.
"Odebrali jsme vzorek, ale zatím nevíme, o co se jedná, ani jak se do řeky dostala," uvedl operační.
O znečištění Labe v délce několika set metrů se hasiči dozvěděli ve 14:47, pod Tyršovým mostem poté postavili norné stěny. Na místě zasahovali zhruba do 18 hodin.

Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. ve spolupráci s Moravskoslezským krajem a městy Karviná, Havířov a Bohumín v těchto dnech zahajují distribuci 7 500 sad speciálních barevných tašek na třídění odpadu do domácností. Ruku v ruce se v ulicích tří měst nově objeví 545 barevných kontejnerů na plast, papír a sklo. Distribuce speciálních tašek (náhled zasílám v příloze) navazuje na pilotní projekt, který proběhl v Bohumíně, Karviné a Havířově na podzim minulého roku. Také díky pilotnímu projektu se v uvedených 3 městech značně zvýšila výtěžnost tříděného sběru plastu, skla a papíru, naopak poklesla produkce směsného komunálního odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů