Pátek, 29. března 2024

Stát opět vybírá, kdo zbaví Ostravu lagun

Stát opět vybírá, kdo zbaví Ostravu lagun

Státní podnik Diamo zatím přesně neví, kolik bude celá sanace stát. V Ostramu se našly nové kaly, nefungovaly ale ani slibované technologie.

Práce na čištění ostravských ropných lagun již půl roku stojí. Zůstávají v nich přitom statisíce tun kalů a kontaminované zeminy. Firma Geosan totiž chtěla po státu další stovky milionů korun, ten ale na dokončení prací raději vypíše nové výběrové řízení.

Státní podnik Diamo, který celý projekt řídí, připravuje vypsání celkem tří soutěží. Podle náměstkyně generálního ředitele Kamily Trojáčkové pracuje nyní Diamo na přípravě zadání, pak požádá vládu o další peníze.

"Dokud nebudou hotové veškeré podmínky řízení, nemůžeme cenu určit. Pravděpodobně se ale bude jednat o stovky milionů korun," říká Trojáčková. Sdružení Čistá Ostrava, kterého je Geosan lídrem, mělo původně celý areál vyčistit za zhruba 2,6 miliardy korun.

"Jedná se o nové skutečnosti," vysvětluje ochotu dále platit Trojáčková. Ministerstvo financí, které celou sanaci platí, zatím mlčí. Podle mluvčí Veroniky Lukášové ministerstvo čeká na Diamo, až předloží konečný projekt sanace.

Již na podzim minulého roku oznámil Geosan, že ve třetí laguně nalezl až 100 tisíc tun ropných kalů, které předběžný průzkum neodhalil. Už tehdy se ale na firmu snesla kritika. Podle odborníků není příliš pravděpodobné, že by si průzkumná firma spletla ztvrdlé kaly s betonovým podložím nádrže. Nově se musí řešit ještě problém s kontaminovanou vodou, která se v podloží objevila během sanačních prací.

Třetí zakázka se bude týkat likvidace materiálu ze dna a bočních stěn hrází. Celkem se jedná až o 400 tisíc tun kontaminované zeminy. K jejímu vyčištění se ale Geosan zavázal již v rámci původní zakázky. Při zahájení prací se ale ukázalo, že z jejich speciálně vyvinuté termické linky uniká velké množství vodíku, který ohrožoval blízké sídliště. "Původní vzorky vznik těchto směsí výbušných plynů neprokázaly," říká Trojáčková. Již na podzim se spekulovalo, že jen úprava linky může přijít na pět set milionů korun. Celkově se tak může sanace prodražit až o další miliardu.

Při výběrovém řízení se bude řešit i otázka, jakou technologii při odstraňování dalších kalů použít. Geosan chtěl původně z kalů vyrábět ekologické palivo, výrobek ale nikdo nechtěl. Zadarmo ho nakonec spaluje jen cementárna Lafarge na severu Čech.

Polsko, kam se ho desítky tisíc tun vyvezly, ho dokonce označilo za nebezpečný odpad a nyní po České republice požaduje, ať zařídí jeho odvoz.

"Celý ten proces je prapodivný. Tím, že do nebezpečného odpadu nasypete uhelný prach, z něj nezískáte čisté palivo," říká MUDr. Miroslav Šuta, který se problematice věnuje.

Podle bývalého ředitele firmy Geosan Aleše Grofa to vypadá, že chce Diamo i nadále pokračovat se současnou technologií. "Diamo vůbec neřeší likvidaci kalů na místě," říká s tím, že existují jiné, alternativní způsoby zpracování ropných kalů. Zvýhodňování Geosanu ale Trojáčková odmítá. "Rozhodně nevypíšeme řízení tak, abychom někoho diskriminovali," říká.

Ministerstvo životního prostředí ale podle kritiků nahrává právě řešení Geosanu. Ve svých připomínkách k zadání zakázky totiž po zájemcích požaduje, aby byli držiteli integrovaného povolení pro skladování nebezpečných odpadů, což zpracování na místě nenahrává.


Kolik stojí sanace

1 mld. kč
navíc. Až tolik by mohlo podle odhadů stát dokončení sanace ostravských ropných lagun.

4,2 mld. kč
je celková garance, kterou stát na sanaci lagun poskytl. Největší část, tři miliardy, dostane sdružení Čistá Ostrava.

2,6 mld. Kč
je suma, se kterou sdružení Čistá Ostrava původně vyhrálo soutěž na likvidaci ropných kalů.

100 tisíc tun
kalů, které tam podle průzkumu neměly být, našel Geosan v lagunách. Celkově měl přitom vytěžit 200 tisíc tun kalů.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů