Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jihočeský tým biologů zkoumá pískovnu v rámci mezinárodní soutěže

Jihočeský tým biologů zkoumá pískovnu v rámci mezinárodní soutěže

Do mezinárodní soutěže Quarry Life Award se přihlásil také jihočeský tým. V pískovně Cep II na Třeboňsku realizuje rozsáhlý přírodovědný průzkum, jehož cílem je porovnat plochy rekultivované klasickým způsobem s místy, na nichž bylo využito přírodních procesů (tzv. ekologická obnova). Soutěž pořádá těžební společnost HeidelbergCement.

Tým (převážně) jihočeských biologů se zaměřuje především na studium rostlin a hmyzu, nevynechává však ani další skupiny organismů. Od dubna nalezli a určili členové týmu v pískovně více než 400 druhů živočichů a rostlin, konečné číslo by však mělo být mnohem vyšší. Výzkum a určování druhů totiž stále pokračuje.

Desítky nalezených druhů patří k organismům vzácným, ohroženým či chráněným českou legislativou. Všechny tyto druhy byly zatím objeveny na místech, kde byla při rekultivaci využita ekologická obnova. Naproti tomu klasicky pojaté rekultivace na borové monokultury nevykazují prakticky žádný přínos pro ochranu přírody.

"Jedním z cílů našeho projektu je navrhnout další rekultivační práce s ohledem na ochranu přírody. Rádi bychom na Cepu II ukázali, že opuštěné těžební prostory mají velký potenciál pro ochranu ohrožených druhů, pokud při jejich obnově maximálně využijeme přírodní procesy," říká vedoucí týmu Klára Řehounková.

Další informace o projektu (včetně aktualit o objevech vzácných a ohrožených druhů naleznou zájemci na webu http://www.quarrylifeaward.com/project/sand-pit-biodiversity-cep-ii-quarry, kde lze také projektu vyjádřit podporu hlasováním.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů