Pátek, 29. března 2024

Spalovna odpadů v Mostě se zřejmě stavět bude

Spalovna odpadů v Mostě se zřejmě stavět bude

Plán na spalování komunálních odpadů v teplárně United Energy v Komořanech u Mostu se zřejmě stane realitou. Krajský úřad zamítl odvolání ekologů a dalších místních sdružení proti vydanému územnímu rozhodnutí, zjistila dnes ČTK z úřední desky krajského úřadu. Rozhodnutí tím vstoupí v platnost, i když ekologové zvažují další právní kroky. Zařízení stále chce firma postavit, potvrdila dnes ČTK mluvčí teplárny Miloslava Kučerová. V roce 2015 by se v Komořanech měla pálit třetina odpadků z celého Ústeckého kraje.

V areálu má za 2,2 až 3,5 miliardy korun vzniknout zařízení, které by vyrábělo teplo a elektřinu spalováním odpadků. Fungovat má začít v roce 2015 a pak by mělo pálit ročně 100.000 až 150.000 tun odpadků. To je zhruba třetina produkce celého kraje. Za poslední rok a půl firma získala ekologické povolení EIA a teď má i územní rozhodnutí. Úřad už se zabýval spíš faktickými výhradami. Námitky na znečištění neřešil s odůvodněním, že se jimi zabývalo už povolení EIA.

Teplárna tvrdí, že spalování odpadů je prakticky neškodné a ekologicky spíše prospěšné, protože šetří fosilní paliva i prostor na skládkách. Před dvěma lety měla teplárna problémy se zajišťováním uhlí, teď má podle posledních informací problémy se zásobováním má vyřešené.

"Důvody, proč tahle zařízení mají smysl, jsou především dané směrnicemi EU a odklonem od skládkování," řekl ČTK mluvčí majitele teplárny. Tím je Energetický a průmyslový holding, v němž drží čtyřicetiprocentní podíly skupiny J&T a PPF, zbylých 20 procent vlastní Daniel Křetínský. "Záměr stavět trvá. Nyní pracujeme na získání zbylých povolení," dodala mluvčí teplárny.

Ekologové ale hodlají podniknout další kroky. "Budeme o rozhodnutí krajského úřadu zkoumat a pak se rozhodneme, jaké kroky z toho vyvodíme. Ale ten záměr by měl být opuštěn už jen proto, že nedává smysl," řekl dnes ČTK ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Podle něj je výhodnější odpadky roztřídit a rozložit.
Proti spalování bojují i další ekologové, včetně severočeského lékaře Miroslava Šuty z Centra pro životní prostředí a zdraví. "Spalování obrovského množství odpadů by představovalo významný zdroj znečištění ovzduší, ale také desetitisíce cest těžkých nákladních aut, jež by musela odpadky do Komořan svážet," uvedl ve svých připomínkách k dokumentaci EIA.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů