Úterý, 16. dubna 2024

Liberec ušetří na energiích základních škol 42 milionů korun

Liberec ušetří na energiích základních škol 42 milionů korun

Uspořit náklady na teplo, vodu a elektrickou energii v šesti základních a jedné mateřské škole - takové bylo zadání Statutárního města Liberec. Výsledkem projektu úspor jsou opatření, která v následujících osmi letech na energiích uspoří celkem 42 milionů korun. Nově je také do jedné ze škol zavedena výroba elektrické energie. Dva motory zde budou vyrábět elektrickou energii již v novém školním roce.

Jaké jsou investice a jaké úspory?
Statutární město Liberec nemuselo do projektu energetických úspor pro celkem sedm škol vložit žádné vlastní finance. Společnost MVV Energie CZ a.s. projekt nejen zrealizovala, ale i zainvestovala vlastními prostředky. MVV Energie CZ a.s. se smluvně zavázala ke splnění všech předem propočítaných úspor, které budou tuto investici postupně splácet. Celková výše investice do projektu dosáhla celkem 23 miliónů korun a garantovaná úspora za 8 let je 42 miliónů korun. Metoda EPC (Energy Performance Contracting), kterou pro tento projekt MVV Energie CZ a.s. zvolila, je pro Liberec výhodná.

Jaké proběhly rekonstrukce na školách?
MVV Energie CZ a.s. zrealizovala četná opatření pro snížení spotřeby tepla, pitné vody i elektrické energie. Společnost zmodernizovala řídící systémy vytápění a některé částí topných soustav, osadila radiátory termostatickými ventily s individuální regulací, zrekonstruovala toalety, sprchy, vodovodní baterie na všech školách a také jeden z bazénů. Úspory elektřiny jsou zajištěny díky novým úsporným osvětlením i snížením spotřeby elektřiny na osvětlení především na sportovištích.

Proč je v jedné ze škol výroba elektrické energie?
V jedné z Libereckých základních škol jsou dosud jako v jediné v České republice instalovány dva motory, tzv. kogenerační jednotky, které zahájí výrobu v novém školním roce. Škola tak bude moci z jednoho paliva vyrobit jak potřebnou elektrickou energii a teplou vodu pro svůj provoz, ale i profitovat z prodeje přebytku vyrobené elektřiny, kterou nespotřebuje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů