Pátek, 26. dubna 2024

DUHOVKY: Právě teď rozhodněte o svém účtu za energie

DUHOVKY: Právě teď rozhodněte o svém účtu za energie
  1. PRÁVĚ TEĎ: Rozhodněte o svém účtu za energie

  2. POŘÁDÁME: Exkurze do národních parků

  3. SEDMÁ GENERACE: Letní rozžhavené číslo

  4. PŘIDEJTE SE K NÁM: Pomáháme chránit divokou přírodu



PRÁVĚ TEĎ

Rozhodněte o svém účtu za energie

Vláda má na stole plán, který může rodinám prodražit účty za energie a zakonzervovat naši závislost na uhlí, ropě a jádru. Napište ministrům, aby plán přepracovali.

Společně s experty z dalších organizací jsme analyzovali předloženou koncepci energetiky a připravili webový portál, přes který se můžete i vy zapojit do rozhodování o tom, jak bude za 30 let vypadat česká energetika.

Pište hned, vláda bude o koncepcích jednat na konci srpna.

Navrhovaná koncepce se dotkne přímo nebo nepřímo každého z nás. Rozhodne se v ní o tom, jestli domácnosti ušetří tisíce korun ročně za energie díky zatepleným budovám, úsporným spotřebičům a autům s úspornými motory nebo o tom, zda budou kvůli uhlí bourány obce a zdevastována příroda v Beskydech.


Dejte to vědět i vašim přátelům a známým, určitě také nechtějí, aby Česko připomínalo špinavý technický skanzen.


Hnutí DUHA dlouhodobě prosazuje, aby vláda přestala odevzdaně sledovat, jak domácnosti platí vysoké účty za energii, ale aby postavila energetickou koncepci na chytrých řešeních, jako jsou úsporné budovy. Proto usiluje o nový zákon podle úspěšného britského vzoru, který stanoví, jakým tempem se Česko bude zbavovat své závislosti na drahých fosilních palivech.


POŘÁDÁME

Exkurze do národních parků

Již ve čtvrtek 23. 8. odstartuje další ročník exkurze do národních parků Šumava a Bavorský les. Hnutí DUHA tuto akci pořádá již od roku 2000 a na 20 účastníků ze všech koutů naší republiky tak již po třinácté čekají čtyři dny poznávání středoevropské divočiny. Na vlastní oči se výletníci přesvědčí, jak se vyvíjí příroda, když se jí nechá prostor a čas.

Společně s odborným průvodcem navštívíme například Schwarzenberský kanál, ledovcové Plešné jezero nebo starodávný Trojmezenský prales. V národním parku Bavorský les nahlédneme do Ďáblovy soutěsky nebo do vod Roklanského jezera.

Fotky a autentické zážitky účastníků hledejte od konce srpna na našem facebooku.


SEDMÁ GENERACE

Letní rozžhavené číslo

Tentokrát pořádně rozžhavené čtení pro své čtenáře připravila redakce společensko-ekologického časopisu Sedmé generace. Hlavní téma se totiž věnuje Eko-sexu. Dočíst se tak můžete například o vibrátoru napájeném solárním panýlkem nebo o ekoerotickém aktivismu, který využívá sex k přírodě-libým účelům (kupříkladu iniciativa Fuck for Forest posílá výtěžky z prodeje porna na záchranu pralesů) či o novém druhu ekosexuální identity, jejíž nositelé "beze studu objímají stromy, masírují zemi svýma nohama a vedou erotické řeči s rostlinami".

Tak nezapomeňte - od pátku 24. 8. můžete koupit Sedmou generaci na těchto prodejních místech. Nebo si objednejte předplatné a už vám neunikne ani jeden zajímavý článek.


PŘIDEJTE SE K NÁM

Pomáháme chránit divokou přírodu. Přidejte se k nám!

Turisté obdivují vodopády vytékající z horské tundry v Krkonoších a tisíce květů na orchidejové louce v Bílých Karpatech. Silnice lemují staleté stromy. Nad třeboňskými rybníky krouží majestátní orel mořský. Zpěv ptáků oživuje jarní jitro v městském parčíku. Bohatá příroda patří mezi věci, kterých si Češi a Češky na své zemi cení nejvíce.

Ale zdravotní stav českých lesů je dnes v průměru horší než před dvaceti lety. Vědci varují: příčinou je jejich proměna v továrnu na dřevo. Proto Hnutí DUHA prosazuje nový lesní zákon, který zajistí zdravé hospodaření. Chceme také lepší péči o naše národní parky a pomáháme, aby se do hor vracela vzácná zvířata, jako jsou rysi a vlci. Prosazujeme lepší ochranu zeleně ve městech i volné krajiny před developery.

Naše práce i díky našim přispěvatelům přináší výsledky.

Přidejte se i vy! Společně budeme úspěšní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů