Čtvrtek, 28. března 2024

Greenpeace zahájila novou akci v boji proti těžbě ropy v Arktidě

Greenpeace zahájila novou akci v boji proti těžbě ropy v Arktidě

Ochránci přírody z hnutí Greenpeace dnes zahájili novou protestní akci proti těžebním aktivitám ruského ropného gigantu Gazprom v Arktidě. K akci přistoupili tři dny poté, co obsadili na několik hodin ruskou ropnou plošinu v arktickém Pečorském moři.

Skupina čtrnácti aktivistů Greenpeace se dnes zachytila za loď, která má odvézt zaměstnance ropné plošiny Gazpromu do Arktidy. Připoutali se k řetězu kotvy, k němuž připoutali také jednu ze svých lodí. Chtějí tak zabránit lodi pokračovat v cestě k plošině Prirazlomnaja patřící Gazpromu, uvedla Greenpeace.

"Dnes vedeme pokojnou akci (...), kterou chceme donutit plošinu, aby přestala znečišťovat tyto čisté vody," řekl výkonný ředitel Greenpeace International Kumi Naidoo.

Mezi aktivisty Greenpeace jsou zástupci deseti zemí. Nejsou tam ale žádní Rusové, ujistil představitel ruské pobočky Greenpeace Vladimir Čuprov. Nejsou tam kvůli novému ruskému zákonu, na jehož základě byly aktivity nevládních organizací dány pod přísnou kontrolou. Sleduje se zejména jejich financování ze zahraničí a "politické aktivity" na ruském území.

"Od změny ruské legislativy jsou takové akce pro ruské občany velmi riskantní," řekl Čuprov a dodal, že by mohli být potrestáni až dvouletým trestem odnětí svobody.

V pátek šest členů nevládní organizace, mezi nimi i Naidoo, připluli k ropné plošině Prirazlomnaja a s pomocí lan se na ni vyšplhali. Zůstali několik hodin zavěšeni na provazech u plošiny, než je zaměstnanci plošiny proudy studené vody donutili k ústupu.

Greenpeace trvale upozorňuje na nebezpečí plynoucí z těžby v Arktidě a zahájila v červnu novou kampaň, do níž jsou zapojeni herci, filmaři, rockové hvězdy a podnikatelé. Chce učinit z Arktidy čistou oblast bez těžby ropy a průmyslového rybolovu.

Rusko zařadilo rozvoj této oblasti mezi své strategické priority.

Greenpeace považuje těžební operace v oblasti za velmi nebezpečné. Arktida je podle ní vzhledem k nepřístupnosti oblasti a přírodním podmínkám jednou z nejméně vhodných oblastí na světě pro těžbu ropy. V případě ropné havárie by nebylo možné rychle provést záchranné akce a došlo by k ekologické katastrofě, zdůrazňuje Greenpeace.

Greenpeace připomíná, že provádí akce po celém světě, protože chce chránit Arktidu nejen před Gazpromem, ale i před společností Shell a všemi dalšími korporacemi, které "se snaží rychle využít důsledků klimatické krize a jsou připraveny kvůli svým ziskům riskovat blaho planety".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů