Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Organizace Greenpeace znovu oživuje kampaň v duchu Hvězdných válek. Naráží v ní na "zelené" slogany Volkswagenu. Aktivisté vytvořili digitální kampaň, ve které odpočítávají čas do odhalení nové "Jedi" edice Volkswagenu Golf, která nabídne emise CO2 nižší o 75 % a hybridní motor. Kampaň bude vrcholit současně s opravdovým odhalením nového Volkswagenu Golf v září.

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zprostil obžaloby Martina Knetiga, bývalého poradce někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila. Knetig podle žalobce požadoval v roce 2010 po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách. Obvinění se týká nepřímého úplatkářství, Knetigovi hrozily až tři roky vězení. Rozhodnutí je zatím nepravomocné.

Společnost Knauf Insulation pro návštěvníky festivalů vyrobila místo, odkud si mohou zatelefonovat nebo v něm strávit chvilku v tichosti. Mobilní Ticho má za cíl jednoduchou a zážitkovou formou lidem přiblížit důležitost správné akustiky budov. Konstrukce Ticha k utlumení hluku využívá ekologickou minerální izolaci zmíněné firmy. Řešení si lidé mohou prohlédnout ve výřezu konstrukce, po obvodu "telefonní budky" jsou pak zdůrazněny základní informace o problematice hluku. Doplňující informace mohou zájemci načerpat z letáků, které jsou umístěny v držácích na stěnách.

Ochránci přírody z hnutí Greenpeace zahájili novou protestní akci proti těžebním aktivitám ruského ropného gigantu Gazprom v Arktidě. K akci přistoupili tři dny poté, co obsadili na několik hodin ruskou ropnou plošinu v arktickém Pečorském moři.
Greenpeace trvale upozorňuje na nebezpečí plynoucí z těžby v Arktidě.

Česká inspekce životního prostředí udělila Národnímu parku Šumava pokutu 450 tisíc korun za rušení hnízdění tetřeva, použití biocidů v boji s kůrovcem bez řádné výjimky a za tvorbu holin u jezera Laka na Klatovsku. Nesprávné postupy park volil v letech 2010 a 2011 za ředitelů Františka Krejčího a Jana Stráského. "Vzhledem k zastavení kůrovcové kalamity a k tomu, že jsme zachránili další statisíce stromů, je pro nás případná pokuta akceptovatelná," uvedl ředitel parku Jiří Mánek s tím, že se však proti sankci odvolají.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů