Pátek, 29. března 2024

Jak rozmělnit Knetiga

Jak rozmělnit Knetiga

Během tří hodin soudkyně Šantorová osvobodila Martina Knetiga, obviněného z nepřímého úplatkářství, k němuž měl vybídnout manažera Komerční banky Vladimíra Jeřábka. S odůvodněním, že co se na schůzce dělo, ví jen tito dva muži. Jak prosté! Dokud nespojíme (podle Šantorové nezávazné) povídání o sponzorství s případem exministra Drobila, do jehož kariéry chtěl Knetig černé peníze investovat.

Vždyť od zveřejnění nahrávek někdejšího šéfa fondu životního prostředí Libora Michálka víme, že Drobil a Knetig jsou postavy jediného příběhu. Především proto nejvyšší státní zástupce Zeman uložil státním zástupcům oba případy spojit.To však jejich někdejší šéf Rampula nikdy nesplnil.

A lze se dohadovat, zda soudkyně Šandorová nekráčí v jeho stopách. Například když jako důkaz nepřipustila Michálkovy nahrávky.

Právě ty ale pozoruhodně dokreslují Jeřábkovo tvrzení. Zejména v pasážích, kdy Knetig vyzývá Michálka, aby svěřil vybranému poradci výběr banky pro uložení peněz fondu, za což měl požadovat sponzorský dar pro ODS. Bylo by teď logické, kdyby se následující odvolací soud přiklonil k výkladu Nejvyššího soudu, jenž připouští, aby byl jako důkaz použit i zvukový záznam pořízený soukromou osobou.

My ale nahrávky známe od minulého adventu. Tehdy se nám otevřel pohled do střev politiky, která se stala pokračováním byznysu jinými - totiž mocenskými prostředky. Úskočnost a cynismus, s jakými exministr životního prostředí tlačil Michálka ke zničení nahrávek, bychom si měli připomínat. Právě teď, kdy Nečasova strana rozjíždí volební kampaň, řízenou jejím místopředsedou Pavlem Drobilem.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů