Pátek, 29. března 2024

Skauti otevřou zrekonstruovaný Kaprálův mlýn. Na jeden den i pro veřejnost

Skauti otevřou zrekonstruovaný Kaprálův mlýn. Na jeden den i pro veřejnost

Brno - Po roce a půl skauti dokončili přestavbu Kaprálova mlýna u Ochozi u Brna. Prvorepubliková stavba v údolí se během té doby změnila v hromadu suti, aby se opět vynořila v původní podobě, navíc nabitá ekologicky šetrnými technologiemi. Největší projekt v moderní historii Junáka spolykal během stavby 43 milionů korun, 90 procent pokryly evropské dotace. Vzniklo tak moderní středisko ekologické výchovy, které bude sloužit nejen skautům, ale i dalším neziskovým organizacím a školám.

Otevření Kaprálova mlýna se uskuteční v sobotu 1. září 10:00, kdy bude slavnostně přestřižena páska. Pro širokou veřejnost začne Mlýnská slavnost ve 13:45, kdy farář a skaut Jiří Veselý nové stavbě požehná. Odpoledne bude Mlýn i jeho okolí patřit veřejnosti. "Na zahradě Mlýna budou soutěže pro děti, v nedaleké jeskyni Pekárna budou dobrovolníci předvádět, jak zde před 13 000 lety žili magdalénští lovci. Milovníkům moderní historie můžeme slíbit rekonstrukci bojů o Kaprálův mlýn, kterou zde svedli němečtí a sovětští vojáci na konci druhé světové války," láká návštěvníky vedoucí projektu Kaprálův mlýn Michal Medek.

Účast na slavnostním otevření přislíbili hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, náměstek hejtmana Stanislav Juránek, starosta Junáka Josef Výprachtický či europoslankyně Zuzana Brzobohatá.

Budeme rádi, pokud nám i vy svou účast předem potvrdíte na mail iveta.zieglova@seznam.cz

Kudy na Kaprálův mlýn:
Mlýn se nachází nedaleko Ochozi u Brna, mapu jdete zde www.kapraluvmlyn.cz
GPS souřadnice jsou 49° 14' 32.38", 16° 43' 57.46"

Více o projektu na www.kapraluvmlyn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů