Pátek, 19. dubna 2024

Vyzkoušeli jsme: s LED zářivkami

Vyzkoušeli jsme: s LED zářivkami

Nasazení ekonomických LED zářivek do prosvětlených reklamních ploch zatím v masivním měřítku nepozorujeme, prosazují se spíše nejlevnější třípásmové zářivky. Spočítali jsme úsporu při využití LED zářivek.

Asi hlavní důvod, proč se LED zářivky zatím tolik neprosazují, je jejich vysoká cena v porovnání s klasickými třípásmovými. Navíc, někteří provozovatelé jsou určitě ještě předzásobení levnějšími dvoupásmovými, jejichž prodej v EU byl nedávno zakázán. Na prosvětlení reklamní plochy potřebujete také zhruba dvakrát víc LED zářivek než klasických modelů.

Naopak výhody jsou následující - LED zářivky jsou šetrné k životnímu prostředí, mají dlouhou ži-votnost a obvykle je jejich stínítko vyrobeno z nerozbitného plastu místo skla, takže se tak snadno nepoškodí.

Kvůli složitosti výpočtu jsme v obou reklamních nosičích, které budeme popisovat, zvolili tu nejjednodušší variantu, tedy že jednu T8 fluorescenční třípásmovou zářivku nahradíte za tříwattovou LED zářivku.

CLV: 6 - 8 KUSŮ

Běžná citylight vitrína je vybavena obvykle šesti až osmi kusy zářivek. To stačí pro prosvětlení motivu, i když jsou v nosiči vidět jednotlivé světelné zdroje.

Průměrná cena podnikatelského tarifu C02d je 2,03 Kč/kWh (alespoň v Praze, kde je těchto nosičů nejvíc), budeme tedy operovat s touto částkou.

Průměrná životnost kvalitních LED zářivek je 12 let při nasazení 16 hodin denně, při osmi hodinách 24 let, ale tento údaj berte prosím s rezervou.

Při šesti zářivkách a šestnáctihodinovém svícení bude úspora za tři roky provozu činit 17 tis. Kč, za pět let je to dokonce 30 tis. Kč. Investice do LED zářivek se tak zaplatí za tři roky.

Osm zářivek uspoří za tři roky 22 tis. Kč, za pět let rovných 40 tis. Kč. Návratnost investice do výměny klasických zářivek za LED kousky je také tři roky. Zajímavá čísla, co říkáte? A to zdaleka nekončíme.

BACKLIGHT BIGBOARD

K zajímavým číslům se dostaneme teprve u prosvětlených bigboardů, které jsou podle údajů provozovatelů osazeny až 120 zářivkami.

Při stejných parametrech, tedy době svícení 16 hodin denně a 2,03 Kč/kWh, činí úspora za tři roky necelých 350 tis. Kč (tedy cca 115 tis. Kč za rok), za pět let už to je 610 tisíc.

NENÍ TO TAK JEDNODUCHÉ

Čísla jsou to bezesporu pěkná, ale je potřeba počítat s trochu odlišnými vlastnostmi LED zářivek a s tím, že ne každá plocha je pro jejich zástavbu vhodná. Nedoporučujeme jejich použití ve velmi přesvětleném prostředí. Spíše jde o to, si je vyzkoušet na každé ploše. Mnoho výrobců rádo poskytne vzorky na vyzkoušení.

AUTOR: Václav Loubek
ZDROJ: SIGN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů