Čtvrtek, 25. dubna 2024

O elektrárny ČEZ mají zájem všichni čeští těžaři

O elektrárny ČEZ mají zájem všichni čeští těžaři

Velký rozprodej uhelných elektráren společnosti ČEZ začíná. Dnes vyprší termín, do kdy mají firmy na jednotlivé zdroje podávat své nabídky. ČEZ za ně může inkasovat až desítky miliard korun.

"V tuto chvíli nechceme komentovat, o kterou elektrárnu je největší zájem ani kdo patří mezi zájemce. Finální rozhodnutí o dalším postupu v prodeji elektráren předpokládáme do konce roku 2012," říká bez dalších detailů mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ se zavázal prodat alespoň jednu elektrárnu letos v červnu v rámci vyrovnání, které má na nátlak Evropské komise omezit jeho dominantní postavení na českém uhelném trhu. ČEZ tak nabídl k prodeji pět zdrojů - Počerady, Chvaletice, Tisovou (spolu s Mělníkem 3) a Dětmarovice, jedinou černouhelnou elektrárnu ČEZ.

Jestli prodá firma jen jednu nebo více elektráren, není zatím jasné. Ani jednu ale ČEZ nemodernizoval. Aby v příštích letech splňovaly přísnější emisní limity, čekají nové majitele ještě další miliardové investice.

Všechny nejvážnější zájemce přitom spojuje jedna věc - jedná se o těžařské firmy, které elektrárnám dodávají uhlí a s ČEZ vedou dlouholeté spory o jeho ceny. Koupí zdroje by tak získaly lepší podmínky. Největší zájem o koupi hnědouhelných elektráren Chvaletice a Počerady projevila těžařská firma Czech Coal Pavla Tykače a EPH, za kterým stojí PPF Petra Kellnera a banka J&T. ČEZ se s Czech Coalem již dlouhou dobu pře o podobu nové smlouvy na dodávky pro oba zdroje, stará jim vyprší již na konci letošního roku.

"Na obě elektrárny nabídku podáme," říká mluvčí Czech Coal Gabriela Benešová s tím, že než ČEZ nabídku obdrží, nebudou věc dále komentovat. Koupě elektrárny by Tykačovi zajistila odbyt pro jeho uhlí a zároveň posílila jeho vyjednávací pozici právě proti EPH. S tím se pře o ceny uhlí pro jeho Elektrárny Opatovice, kterým letos v létě vypověděl smlouvu na jeho dodávky.

Zatímco jsou Chvaletice jedním z nejméně využívaných zdrojů v portfoliu ČEZ, Počerady naopak patří k těm nejhodnotnějším. "Za jakousi spodní hranici hodnoty elektrárny Počerady jsme stanovili cenu 15 miliard korun," říká analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

I o elektrárny Tisová a Dětmarovice se ucházejí těžařské firmy. "Ano, můžeme potvrdit, že jsme o koupi Tisové projevili zájem," říká vlastník Sokolovské uhelné František Štěpánek. "Je důležitým podnikem v našem regionu, musíme se ale blíže seznámit s jejím chodem," říká.

A na Dětmarovice podle dobře informovaného zdroje HN podalo nabídku NWR, které spoluvlastní Zdeněk Bakala (spolumajitel firmy Economia, vydavatele HN). Oficiálně ovšem firma cokoliv komentovat odmítá.


Za jakousi spodní hranici hodnoty elektrárny Počerady jsme stanovili cenu 15 miliard korun.
Tomáš Sýkora
analytik Patria Finance

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů