Úterý, 19. března 2024

V Kutné Hoře vznikne lesní školka, děti budou mít zázemí v jurtě

V Kutné Hoře vznikne lesní školka, děti budou mít zázemí v jurtě

V Kutné Hoře chtějí příští rok na jaře otevřít lesní školku. Vznikne v typické mongolské jurtě, kterou autoři projektu plánují postavit na volném pozemku nad mostem přes říčku Vrchlici. Měla by mít kapacitu do 20 míst, řekl ČTK místostarosta Jiří Franc (Šance pro Kutnou Horu).

"Ta školka bude trochu atypická, bude hodně zaměřena na sepjetí s přírodou a ekologické návyky," uvedl. Přestože provozovatelem bude nezisková organizace, půjde o ryze komerční projekt. "Zařízení by mělo poskytovat nadstandardní služby a bude čekat na zájemce, kteří si je zaplatí," dodal místostarosta.

Provoz by měl být vždy od 07:00 do 17:00, a to i v zimě, protože jurta má dobré tepelně izolační vlastnosti. Podle France její výstavba vyjde na půl milionu korun a měla by mít stejnou životnost jako běžný dům. V Kutné Hoře by šlo o první komerční mateřinku. Ve městě jsou především školky zřizované městem, sídlí v Benešově ulici, na Dačického náměstí, v ulici 17. listopadu, v Sedlci, Malíně a na Kaňku. Nedávno byla otevřena církevní mateřinka v zahradě voršilského kláštera.

Lesní školky, sídlící v plátěných jurtách nebo maringotkách, fungují na více místech Česka. Jedno z prvních zařízení tohoto druhu vzniklo při Ekocentru Šárynka v údolí Šáreckého potoka v Praze. Jejich příznivci tvrdí, že děti si pobytem v přírodě posilují celkovou obranyschopnost, protože teplota venku se mění pozvolna, a organismus se tak může lépe adaptovat. První lesní školky vznikly ve Švédsku už před sto lety, odtud se rozšířily do Německa a Dánska.

Jan Kholl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů