Úterý, 19. března 2024

Přes tři čtvrtiny Čechů ví, jak recyklovat elektroodpad

Přes tři čtvrtiny Čechů ví, jak recyklovat elektroodpad

V roce 2010 vědělo o možnosti recyklace elektrospotřebičů 45 % lidí. V dnešní době se jejich počet téměř zdvojnásobil. 90 % obyvatel považuje třídění elektroodpadu za velice důležité a přínosné pro životní prostředí. Elektronické přístroje přitom skutečně třídí jen polovina dotazovaných. Vyplývá to z nedávného průzkumu společností ELEKTROWIN a Asekol.

"Většina Čechů si sice myslí, že odevzdat staré elektrozařízení je to nejmenší, co mohou udělat pro životní prostředí, ale realita je jiná. Do zpětného odběru se v loňském roce zapojilo jen 53 % obyvatel," upřesňuje Taťána Pokorná ze společnosti ELEKTROWIN a dodává: "Často se stává, že než aby lidé odnesli vysloužilé elektrozařízení do sběrného dvora, tak ho raději skladují v domácnosti. Nejhůř jsou na tom drobné spotřebiče typu rychlovarné konvice, kde pohodlnost jednoznačně převažuje nad ekologickým smýšlením u více než 75 % obyvatel."

Průměrná vzdálenost do nejbližšího sběrného dvora je 4 km. "Bohužel většina lidí je ochotna donést vysloužilý elektrospotřebič pouze na poloviční vzdálenost. Proto společnost ELEKTROWIN nabízí i jiné možnosti, jak odevzdat vysloužilce. Jedná se například o spolupráci s hasiči v rámci projektu Recyklujte s hasiči nebo obce, které nemají vlastní sběrný dvůr, mohou využít tzv. Putujícího kontejneru," dodává Taťána Pokorná.

Aktuálně nejjednodušší příležitost odevzdat starý vysloužilý elektrospotřebič mají obyvatelé Prahy a Olomouce. Kolektivní systém ELEKTROWIN totiž vyhlašuje druhý ročník celostátní akce Železný týden. "V týdnu od 17. do 21. září mají lidé možnost odvést své vysloužilce do více než 8 000 sběrných míst po celé republice. První ročník se setkal u lidí s nebývalým zájmem a my věříme, že počet vybraných spotřebičů v rámci druhého ročníku Železného týdne loňské výsledky hravě překoná," říká Taťána Pokorná.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů