Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo zemědělství má plán na efektivní využití biomasy do roku 2020

Ministerstvo zemědělství má plán na efektivní využití biomasy do roku 2020

Vláda schválila Akční plán pro biomasu v ČR na období 2012 - 2020. Jeho cílem je především vymezit opatření a principy, která povedou k účelnému využití energetického potenciálu biomasy a pomohou tak naplnit závazky ČR pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020. Podíl energie na hrubé domácí spotřebě by měl v roce 2020 dosáhnout 13,5 % a podíl obnovitelné energie v dopravě 10 %.

Ministerstvu zemědělství a Ministerstvu průmyslu a obchodu se podařilo vzájemně propojit předložení Státní energetické koncepce a zpracování "Akčního plánu pro biomasu, který obsahově na tuto koncepci navazuje, neboť biomasa zaujímá stále významnější komplementární postavení v energetickém mixu energetických zdrojů v ČR. "Cílem Akčního plánu pro biomasu je propojit zajištění potravinové soběstačnosti země, která je prioritou zemědělské činnosti, s účinným využitím zbývající zemědělské půdy a lesní dendromasy pro energetickou potřebu. Účelem je upřesnění odhadu možného přínosu biomasy pro energetickou bilanci České republiky. Akční plán nestanovuje závazné množství energie z obnovitelných zdrojů, ale určuje množství energie, která by mohla být v naší republice vyrobena z biomasy s výhledem do roku 2020," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Prioritní využití zemědělské půdy v České republice spočívá v zajištění potravinové soběstačnosti. Na rozdíl od řady jiných zemí však disponuje naše republika dostatečnou rozlohou půdy k zajištění tohoto strategického cíle. Část půdního fondu je tak možné využít pro energetické účely. Akční plán pro biomasu se soustřeďuje na míru a účelnost tohoto energetického využití biomasy. Mezi energeticky využitelnou biomasu ze zemědělské produkce patří zbytková biomasa navázaná na živočišnou výrobu (sláma, plevy, výpalky, šroty, exkrementy), cíleně pěstovaná biomasa, trvalé travní porosty a rychle rostoucí byliny a dřeviny.
Využití biomasy pro výrobu energie má řadu příznivých ekologických, krajinářských nebo regionálně-rozvojových dopadů. Vedle diversifikace zemědělského hospodaření je to rozvoj biodiverzity české krajiny a rovněž možnost pěstování biomasy s půdoochrannými a protipovodňovými opatřeními. Pěstování některých energetických rostlin může snížit rizika eroze a zvýšit retenci půdy. Vhodnou podporou vybraných technologií využití biomasy lze zvýšit zaměstnanost na českém venkově a zároveň snížit strategickou závislost (včetně výdajů) na dovážených primárních zdrojích (uhlí, zemní plyn).

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů