Čtvrtek, 28. března 2024

V ČR má být letos asi 44 veřejných stanic na CNG

V ČR má být letos asi 44 veřejných stanic na CNG

Stlačený zemní plyn (CNG) v dopravě získává při současných vysokých cenách benzinu a nafty na popularitě, do konce roku mají v Česku vzniknout tři až čtyři nové plnicí stanice na toto palivo. V současnosti funguje v tuzemsku 40 veřejných plnících stanic CNG a roste také počet vozidel poháněných plynem. Na konferenci o CNG o tom dnes informoval Český plynárenský svaz.

Na českých silnicích jezdí v současnosti kolem 4000 vozidel na CNG, což představuje za poslední rok růst zhruba o 30 procent. Z toho asi 360 tvoří autobusy.

Plynaři čekají, že vozidel na plyn bude v Česku stále přibývat, zatím ale stále zůstávají spíše okrajovou záležitostí. Celkem je v ČR registrováno zhruba 4,5 milionu osobních aut. Vozy na CNG tak netvoří ani jedno promile z celkové automobilové dopravy. Kilogram CNG je však v průměru o více než deset korun levnější než litr benzinu, který stojí kolem 38 korun.

Populární jsou vozy na CNG naopak například v Pákistánu, kde jich jezdí více než tři miliony. Podobně je na tom Írán a Argentina. V těchto zemích jsou v provozu také tisíce plnících stanic. Síť českých plnících stanic CNG zaostává i za Německem či Itálií, kde fungují stovky těchto zařízení.

Plnící stanice v Česku provozují všechny hlavní plynárenské společnosti - RWE, E.ON i Pražská plynárenská, ale také například Vemex, Čepro a další. Většinou plničky fungují jakou součást čerpací stanice pro běžná paliva.
Tuzemští odborníci vidí velký potenciál pro CNG zejména v autobusové dopravě. Ušetřily by se tím podle nich náklady za pohonné hmoty i škodlivé emise. Vozy na plyn ve velkém nyní nakupuje také například Česká pošta.

Konferenci o CNG dnes pořádaly plynárenské společnosti Vemex, která je součástí ruského Gazpromu, a E.ON při příležitosti projektu Blue Corridor. Jeho smyslem je upozornit na možnosti dopravy CNG v Evropě. CNG v rámci projektu propaguje asi 20 osobních a nákladních vozů a jeden autobus na tento pohon, které jedou z Moskvy 6000 km přes Varšavu, Prahu, Paříž a Brusel do Berlína.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů