Pátek, 29. března 2024

Odborníci varují před klamavou reklamou na zázračné zateplení budov

Odborníci varují před klamavou reklamou  na zázračné zateplení budov

Asociace výrobců minerální izolace varuje před neseriózními podnikateli nabízejícími zázračné zateplovací technologie, které stavbu prodraží, ale nezateplí. Jde o reflexní fólie, například Lupotherm, které nedosahují avizovaných "zázračných" parametrů, a jsou přitom velmi drahé. Množství klamavé reklamy přibude v okamžiku, kdy vstoupí v platnost zákonná povinnost používaní energetických štítků u všech budov. Spotřebitelé musí být obezřetnější.
PRAHA, 17. září 2012 - Na českém trhu se objevují "zázračné" zateplovací technologie, které spotřebitelům slibují nadstandardní termoizolační a jiné fyzikální vlastnosti: například ochranu objektu před elektrosmogem, což údajně zajistí lepší spánek a zvýší imunitu lidského organismu.
"Téměř vždy se jedná o klamavou reklamu, která je založena na lžích a polopravdách, které běžný spotřebitel nemusí ihned odhalit. Je třeba používat zdravý selský rozum a nekupovat na základě emocí či pochybných doporučení," varuje Libor Urbášek, předseda Asociace výrobců minerální izolace (AVMI), která sdružuje klíčové výrobce izolačních materiálů na bázi minerálních vláken.
Asociace navíc varuje, že tyto "supertechnologie" mohou být výrazně předražené a přitom dosahovat jen průměrných či výrazně podprůměrných termoizolačních a jiných vlastností. "Neověřené `supermateriály` mohou být drahé, objekt přitom řádně nezateplí a mohou navíc ohrozit zdraví. Například tím, že materiál je hořlavý nebo vyroben z nevyzkoušených potenciálně nebezpečných látek. Podvedený spotřebitel může zjistit nefunkčnost či nekvalitní materiály až za několik let, tedy až po vypršení reklamační lhůty. Spory s dodavatelem, pokud bude vůbec ještě existovat, se mohou táhnout roky," upozorňuje Libor Urbášek.
Množství klamavých inzerátů a podvodníků přibude v okamžiku, kdy vstoupí v platnost zákonná povinnost používat energetické štítky u všech budov, tedy povinně informovat o tepelněizolačních kvalitách budovy. "Zájem o zateplovací materiály určitě výrazně stoupne a s tím i aktivita neseriózních podnikatelů a podvodníků. Spotřebitelé se musí připravit na různé formy klamavé reklamy a být o to obezřetnější," doporučuje Marcela Jonášová, tajemnice AVMI.
Pozor na zázračné vědecké objevy, jde často o marketingový podvod
Momentálně je formou agresivní a klamavé reklamy na trhu nabízena například fólie Lupotherm, která slibuje téměř nulové tepelné ztráty při tloušťce izolace pouhé tři centimetry. Tento "supermateriál" podle výrobce vznikl na základě vesmírného výzkumu a je založen na vlastnostech kosmických skafandrů. "Naše testy avizované termoizolační vlastnosti nepotvrdily, materiál dosahuje jen podprůměrných izolačních vlastností. Tři centimetry fólie zateplí přibližně stejně jako sedm centimetrů kvalitní vaty, nikoli inzerovaných třicet či čtyřicet. Fyzikální zákony jsou neúprosné," vysvětluje Libor Urbášek. (K dispozici je na požádání odborný posudek a výsledky měření v akreditované zkušebně.)
Rovněž další avizované vlastnosti reflexních fólií jsou buďto klamavé či vyloženě lživé. Ve srovnání s běžnými materiály s lepšími fyzikálními vlastnostmi jsou tyto fólie velmi předražené. Navíc patří do třídy reakce na oheň E, a jsou tedy hořlavé, běžné minerální vaty jsou nehořlavé. Asociace je schopna veškerá svá tvrzení prokázat a doložit na základě protokolu měření v akreditované zkušebně.
Asociace doporučuje spotřebitelům při nákupu značnou obezřetnost. Indikátorem toho, že není něco v pořádku, je důraz prodejce na přelomové vědecké objevy, speciální technologie z vesmírného výzkumu či různé "nano" technologie. "Doporučujeme brát velmi kriticky a s nedůvěrou nepodložené proklamace o zázračných technologiích, neprůkazné či obskurní certifikace či doporučení údajných vědeckých kapacit," dodává Marcela Jonášová.
Rozhoduje poměr kvality, ceny a zdravotní nezávadnost
Důležitými kritérii při nákupu izolace pro zateplení budov by měl být poměr ceny k tepelněizolačním vlastnostem, nehořlavost a zdravotní nezávadnost. Je třeba také počítat s dobrými zvukově izolačními vlastnostmi a schopností odolávat vlhkosti či zabraňovat kondenzaci vodních par.
"Doporučujeme nakupovat pouze u zavedených výrobců a nenechat se zlákat doporučeními neověřených instalačních firem. Některým jde hlavně o rychlý výdělek a snadnou montáž. Dobře zaizolovat dům je náročná odborná práce a nevyplatí se na tom šetřit," uzavírá Libor Urbášek. Tepelná izolace chrání budovu před povětrnostními vlivy po mnoho generací. Nekvalitní materiály se přitom mohou negativně projevit až za několik let. Pozdější reklamace může být velmi obtížná, nebo dokonce nemožná, protože garance kvality je časově omezená a končí mnohdy už po dvou letech.
TABULKA: Jak poznat klamavou reklamu
TABULKA: Jak vybírat kvalitní tepelnou izolaci
. Těžko uvěřitelné fyzikální vlastnosti (minimální tloušťka a přitom téměř nulové tepelné úniky)
. Dávat důraz na tepelněizolační vlastnosti, nehořlavost
a zdravotní nezávadnost.
. Důraz na převratné vědecké objevy a neznámé vědecké kapacity garantující kvalitu.
. Informovat se o zvukově izolačních vlastnostech a schopnosti odolávat vlhkosti či zabraňovat kondenzaci vodních par.
. Neznámé zahraniční a tuzemské certifikace.
. Vybírat mezi ověřenými výrobci izolačních materiálů: nehazardovat s neznámými či neověřenými prodejci.
. Důraz na podivné nestandardní vlastnosti (ochrana před elektrosmogem, geopatogenními zónami a podobně).
. Pozor na instalační firmy nabízející zaručené "novinky" (může se jednat o předražené materiály, které dlouho nevydrží).
. Nadstandardní cena (odůvodněná neověřitelnými "zázračnými" vlastnostmi)
. Cena odpovídající průměru na trhu.
. Příliš snadná instalace (kvalitní izolační materiály je třeba odborně aplikovat). Absence ověřitelných referencí či pouze reference u malých staveb.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Další informace poskytnou:
Jan Hlaváč, mediální zástupce Asociace výrobců minerální izolace (AVMI)
e-mail: jan.hlavac@mediakom.cz; mobil: 777 076 760
Marcela Jonášová, tajemnice Asociace výrobců minerální izolace
e-mail: marcela.jonasova@mineralniizolace.cz, mobil: 777 248 949

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů