Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zásuvka místo benzinky

Zásuvka místo benzinky

Auto ujede na jedno nabití až 25 kilometrů. Vysoká cena řadu lidí odradí od koupě.

HN v husté dopravě Bruselu zkoušely Prius Plug-in Hybrid

Brusel je nejucpanější město v Evropě. Ideální místo pro krátký test hybridní novinky od Toyoty. Oblíbený model Prius totiž dostal verzi Plug-in Hybrid, která na rozdíl od klasického full-hybridu ujede delší vzdálenost jen na elektrickou energii a můžete ji nabíjet z běžné zásuvky.

To, že hybridní Toyota Prius dostane i verzi do zásuvky, je známé téměř dva roky. Tehdy totiž japonská automobilka spustila testování svých prototypů ve Štrasburku. Prius tam zkoušeli pošťáci, úředníci nebo soukromníci. Letos Toyota přišla se sériovým modelem. Jaké jsou jeho trumfy?

Plug-in Hybrid využívá stejné pohonné soustrojí jako běžný Prius. Jde o spojení benzinového motoru s objemem 1,8 litru a elektromotoru. Klasická pohonná jednotka nabídne výkon 73 kW, elektrická má k dispozici 60 kW. Dohromady vyprodukují rovných 100 kW (výkony se nesčítají).

Auto si veze pod podlahou zavazadelníku balík baterií. Na rozdíl od běžného Priusu, který využívá články Ni-MH, pracují na palubě novinky moderní Li-Ion akumulátory. Ty jsou schopné uložit více energie a přitom váží méně. Díky tomu je Plug-In hybrid jen o 35 kg těžší než standardní Prius. I tak je ale celková hmotnost vozu 1840 kg na poměry nižší střední třídy extrémní.

Baterie se dají stejně jako u full-hybridu nabíjet rekuperací, tedy chodem motoru nebo při brzdění. Jak už ale název "Plug-in" napovídá, články lze dobíjet i ze zásuvky. Kabel najdete schovaný v kufru a lze ho připojit do běžné domácí sítě chráněné 16A pojistkou. Nabíjení zabere jen 1,5 hodiny, což je oproti elektromobilům velmi krátká doba (standardně 6 až 8 hodin).

Zkouška v hustém provozu

Energie v bateriích vystačí podle Toyoty až na 25 km jízdy. Pak se zapne motor. Ten se spouští také při rychlostech nad 85 km/h nebo když je potřeba prudká akcelerace třeba při předjíždění. Řidič si také může vybrat z několika modů, které například sníží citlivost plynového pedálu a tím nedojde k nechtěnému nastartování benzinové jednotky. Toyota tvrdí, že 25 km by mělo většině uživatelů stačit k cestě z domu do práce. Auto by v ideálním případě tedy nebylo nutné vůbec tankovat.

HN Plug-in Hybrid prověřily v husté páteční dopravě evropské metropole. Cesta z letiště oklikou přes centrum až k slavnému bruselskému Atomiu vedla přes množství křižovatek a zahrnovala i desítky minut poskakování v zácpě. Stresujícím provozem prováděla podrobná navigace s dotykovou obrazovkou, která stejně jako zbytek rozhraní vozu komunikovala v češtině. Posádku navíc bavila tónem hlasu a hláškami typu: "Místo vašeho určení najdete vpravo."

Prius zvládl ujet celkem 19 km na elektřinu, pak už bylo potřeba používat motor. Celkem jsme v Bruselu ujeli okolo 55 kilometrů, průměrná spotřeba na konci jízdy byla 3,4 litru benzinu na 100 km. To je velmi dobrý výsledek.

Při nastartování spalovacího motoru jsme ovšem postřehli nepříjemný rozdíl oproti tichosti elektrického pohonu. Síla se na kola navíc přenáší přes bezstupňový variátor e-CVT, takže při prudší akceleraci se setkáte s nepříjemným hučením vytočené jednotky, které poměrně přesně imituje hluk vysavače.

Pěkný vzhled i výbava

Pochvalu si Plug-in Hybrid zaslouží nejen za nízkou spotřebu, ale také za vzhled. Ten se sice výrazně neliší od běžného Priusu, ale stejně jako on nabízí pohledný, jednoduchý, ale nestárnoucí design. Auto působí dospěle, třeba na rozdíl od většiny elektromobilů.

Na výbornou je i zpracování interiéru. Dovnitř se posadí pohodlně čtyři cestující. Plug-in nabídne kufr o velikosti 443 litrů, což je jen o dva litry horší hodnota než u běžného Priusu. Navíc jde o liftback, takže lze do vozu pohodlně nakládat i větší předměty.

Tvar palubní desky s digitálním displejem uprostřed navozuje futuristickou atmosféru. Zpracování plastů je na úrovni. Jde navíc o recyklovatelný materiál. Ve výbavě nechyběly dvouzóná klimatizace nebo praktický head-up displej.

Problémem je ovšem cena vozu. Plug-In Hybrid startuje na 900 tisících, což je o 310 tisíc víc než běžný Prius. Lépe vybavená verze přeskočí o 50 tisíc milionovou cenovku. To pro tento ekologicky zajímavý vůz bude znamenat zatím jen minimální prodeje.

Klady a zápory

+ velmi nízká spotřeba
+ možnost dobíjet ze zásuvky
+ dostatečný dojezd na elektřinu
+ české rozhraní
+ tichý provoz na elektřinu

- vysoká cena
- hlučnější provoz na benzin
- vyšší hmotnost

AUTOR: Jan Markovič
AUTOR-WEB: ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů