Pátek, 26. dubna 2024

Zelené i ekonomické

Zelené i ekonomické

Populární tuzemská legenda praví, že si musíme vybrat: hospodářskou prosperitu a pracovní místa, nebo zdravý vzduch a zelenou krajinu. Podniky obecně - a stavební firmy obzvláště - si prý z podstaty věci musí jít po krku s ekologickými organizacemi.

Je to naprostý nesmysl a nějak si myslíme, že právě my dva jsme docela dobří kandidáti na to, abychom téhle pověře jednou provždy dali sbohem.

Patrně nejlepší věc, kterou můžeme udělat pro oživení ekonomiky, je pomoci zeleným projektům.

Zelená úsporám pomohla stavebnictví, aby se v krizi nepropadlo až na úplné dno. Ekonom Miroslav Zámečník z NERV spočítal, že fronty na úřadech práce zkrátila o 9500 duší. Dům nemůžete odvézt do Číny, tam ho opravit a vrátit zpátky. Peníze se proto otáčejí doma a vytvářejí tisíce pracovních míst.

Každá miliarda korun, kterou stát investuje do programů, jež pomáhají se zateplováním budov, vyrobí přibližně dvě až tři miliardy hrubého domácího produktu. Stavební firmy si vyhrnou rukávy a nastoupí do práce - ale nejen ony. Továrny na izolační materiály mají větší odbyt pro své zboží. Nové zakázky dostanou výrobci oken, moderních kotlů na peletky nebo solárních kolektorů.

Patrně nejlepší věc, kterou můžeme udělat, abychom vyčistili vzduch a snížili naši závislost na fosilních palivech, je opravovat, předělávat a stavět. Vytápění domů špinavým uhlím, které v kotlích pálí 560 tisíc českých domácností, je hlavní příčinou smogu na vesnicích a malých městech. Vytápění domů a ohřívání vody také pohlcuje největší část zemního plynu, který naše ekonomika dováží - a za který platíme mastnější a mastnější účty.

Dobře zateplený dům může srazit spotřebu energie k vytápění o 60 procent. Každý může mít teplý a zdravý domov, budeme dýchat lepší vzduch a přitom se připravíme na růst cen fosilních paliv.

Poslanci minulý týden hlasovali o využití peněz z aukcí emisních povolenek. Je správné, že významná část se využije na pokračování programu Zelená úsporám. Každá vložená koruna podle Zámečníkových propočtů vydělá státu 1-1,20 koruny na daních, menších výdajích na podpory v nezaměstnanosti nebo nižších účtech za vytápění škol a nemocnic. Také Státní fond rozvoje bydlení chystá pokračování úspěšného programu Panel. Financování má zajistit kombinace evropských fondů a úvěrů od Evropské investiční banky.

Dalo by se namítnout, že je to pouhá shoda okolností. Dva konkrétní programy se náhodou podařilo vymyslet tak, že plní dva účely: vyčistí vzduch i nastartují hospodářství. Nemyslíme si to. Vkusné, dobře umístěné a chytré stavby mohou sloužit našemu každodennímu životu a přitom dobře zapadnou do našich měst a do české krajiny. Pokud chceme snížit naši nechtěnou závislost na dražší a dražší ropě, plynu a uhlí, musíme začít s velkou renovací ekonomiky. Budou to tisíce projektů a spousta práce pro stavební firmy i pro domácí výrobce.

Miloslav Mašek je generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví, Vojtěch Kotecký je programový ředitel Hnutí Duha.

AUTOR: Vojtěch Kotecký
AUTOR: Miloslav Mašek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů