Úterý, 16. dubna 2024

V Olomouci unikla neznámá látka do vody, ve Vlkoši uhynuly ryby

V Olomouci unikla neznámá látka do vody, ve Vlkoši uhynuly ryby

Neznámá látka unikla dnes odpoledne do Mlýnského potoka v Olomouci. O jaké znečištění jde, hasiči zatím nevědí. Úhyn ryb dosud nebyl zaznamenán, řekli dnes ČTK mluvčí hasičů a policie. Hasiči zasahovali také ve Vlkoši na Přerovsku, kde byl ohlášen úhyn ryb ve dvou rybnících. Podle ředitele olomouckého inspektorátu České inspekce životního prostředí Radka Pallóse může být příčinou nízký obsah kyslíku ve vodě.

"Hasiči staví norné stěny v toku Mlýnského potoka, aby látku zachytili. Skvrna byla ohlášena jako olejová v místní části Lazce, absorbovat ji budeme v Kateřinské ulici," řekla ČTK krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Policisté hledají zdroj znečištění.

Policisté a hasiči vyjeli také k rybníkům ve Vlkoši, kde dcera majitele nalezla na hladině mrtvé ryby. "Podle prvotních informací se jednalo o desítky ryb. Na hladině není žádná uniklá látka patrná. Příčina úhynu není zatím známá, odebereme vzorky vody," uvedla Hacsiková.

Úhynem se zabývá i ČIŽP. Podle Pallóse může být příčinou nízká hladina kyslíku ve vodě. Rybníky zásobuje rameno Moštěnky, kde je nízký průtok. Případem se budou inspektoři nadále zabývat, v pátek budou zkoumat množství kyslíku v toku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů