Pátek, 29. března 2024

Jihočeši ctí ekologii. Firmou roku byl zvolen stavitel dřevostaveb NEMA

Jihočeši ctí ekologii. Firmou roku byl zvolen stavitel dřevostaveb NEMA

Porota v soutěži Vodafone Firma roku 2012 v Jihočeském kraji brala letos v potaz především zodpovědnost soutěžících firem vůči společnosti a životnímu prostředí. Vítězem se proto stala společnost NEMA z Olešnice u Trhových Svinů, která se zabývá zpracováním dřeva a montáží pasivních dřevostaveb. Zároveň je významným zaměstnavatelem v příhraniční oblasti. Co do objemu postavených staveb je NEMA lídrem na českém trhu. Pokud jde o používané technologie, nemá firma konkurenci ani ve střední Evropě.

"Ocenili jsme zejména lokální význam firmy. Je z malé vesnice u hranic s Rakouskem a zaměstnává desítky lidí. Dále nás zaujala komplexnost zpracování dřeva, kterou firma ovládá," odůvodnil volbu Lukáš Kaňok ze společnosti Vodafone.

Vztah k ekologii zaujal porotu také v případě druhé vítězné firmy - Energoforestu z Českého Krumlova. Ta podniká v oblasti lesního hospodářství a zpracování dřeva a mimo jiné zajišťuje dodávky biomasy jako alternativního zdroje pro výrobu elektrické energie a tepla.

Energoforest zároveň včera získal ocenění Vodafone odpovědná firma roku 2012. "Společnost má všechny důležité certifikace. Je vidět, že se snaží šetřit životní prostředí a také má velmi pěkný přístup k zaměstnancům," odůvodnil volbu Kaňok.

Třetí místo si ze soutěže odnesla táborská technologická firma VSP Data, jeden z největších zaměstnavatelů v celém regionu, která poskytuje servis a zákaznickou podporu firmám a klientům ve svém oboru. Mezi její zákazníky patří i tak velcí a úspěšní hráči na trhu, jako jsou technologické společnosti Hewlett Packard, Apple či Pentax.

"Firma, která začínala s 20 zaměstnanci a vytvořila za 16 let svého podnikání areál, v němž dnes pracuje 500 lidí, si zaslouží vysoké ocenění," uvedl Josef Janovský z Ery.

Kromě firmy roku vybírala porota v Českých Budějovicích také vítěze soutěže Era Živnostník roku 2012 Jihočeského kraje. V té se na prvním místě umístil umělecký truhlář Libor Pražan, který se zaměřuje na opravy starožitného nábytku, povrchové úpravy hudebních nástrojů či řezbářství.

"Vítěz je přesně takový, jak jsem si ho představoval," okomentoval volbu Janovský.

Porotci se shodli na tom, že je potřeba vyzdvihovat takové živnostníky, kteří se zabývají tradičním řemeslem a nepodnikají jen v moderních sofistikovanějších oborech.

Na druhé místo v této kategorii vybrala porota Radka Altmanna z Českých Budějovic, majitele fotoateliéru, který se zaměřuje na zpracování velkoformátové fotografie a inovativní směry v tomto oboru. Ocenění si vysloužil také za svůj zodpovědný přístup ke společnosti - studio Altman pořádá fotografické festivaly a výstavy společně s neziskovým sektorem.

Třetí příčku obsadil Martin Brož z Písku, podnikatel v informačních technologiích.

Sedmého ročníku soutěže se v Jihočeském kraji zúčastnilo 250 firem a 218 živnostníků. Vítězové postupují do celorepublikového finále, které se uskuteční 4. prosince na pražském Žofíně.


Vítězové v Jihočeském kraji

Firma roku

1. NEMA Olešnice

2. Energoforest Český Krumlov

3. VSP Data Tábor

Živnostník roku

1. Libor Pražan Hradce

2. Radek Altman České Budějovice

3. Martin Brož Písek

Odpovědná firma

1. Energoforest Český Krumlov

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů