Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministr Chalupa přiznává, že ještě neudělal pořádek v přidělování peněz, jež měly pomáhat recyklaci

Ministr Chalupa přiznává, že ještě neudělal pořádek v přidělování peněz, jež měly pomáhat recyklaci

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa pořád ještě neudělal pořádek v rozdělování peněz z evropských fondů, které mají sloužit k lepší recyklaci odpadků.

Ministr Chalupa to přiznává v odpovědi na kritiku Nejvyššího kontrolního úřadu, kterou ve středu projedná vláda.

NKÚ ministerstvu životního prostředí mimo jiné vyčítal, že peníze soustřeďuje do několika mamutích projektů a nevyhodnocuje, jestli utrácení peněz skutečně napomáhá lépe využívat odpadní suroviny nebo snižovat skládkování. Z jedenácti hlavních výtek Chalupův úřad ještě nevyřešil osm.

Hnutí DUHA prosazuje, aby vláda investovala evropské peníze do městských a obecních projektů, které vylepší recyklaci a rodinám usnadní třídění odpadků. Ekologická organizace podporuje také chytrou výrobu energie z vytříděného odpadu, například v bioplynových stanicích.

Ministerstvo životního prostředí však peníze, které by stačily na stovky obecních projektů, škrtlo a chce je použít na stavbu nejméně čtrnácti obřích - a kontroverzních - spaloven komunálního odpadu. Hnutí DUHA namítá, že nové spalovny v ceně 65 miliard korun budou zbytečně pohlcovat statisíce tun recyklovatelných surovin.

Na českých skládkách nebo ve spalovnách už nyní končí recyklovatelné suroviny za tři miliardy korun ročně. Příčinou je slabá recyklace: ČR recykluje asi 25 % komunálního odpadu, zatímco v sousedním Německu je to kolem 60 % a belgické Vlámsko se dostalo na 72 %.

Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl:

"Ministr Chalupa by měl peníze z evropských fondů soustředit do stovek praktických obecních a městských projektů, které vylepší recyklaci, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné. Úspěšné země, jako je Německo nebo belgické Vlámsko, recyklují několikrát více než my."

"Ale Chalupův úřad chce penězi plýtvat v nejméně čtrnácti obřích spalovnách za 65 miliard, které by zbytečně pohlcovaly statisíce tun kvalitních, recyklovatelných surovin. Zbytečně tak zvětšuje naši závislost na dovozu."


Kontakty:

Ivo Kropáček, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Jan Piňos, telefon 731 465 279, email: jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů