Pátek, 29. března 2024

Němci budou za "čistou" energii platit o takřka 50 procent více

Němci budou za "čistou" energii platit o takřka 50 procent více

Německé domácnosti budou na "čistou" elektrickou energii od příštího roku připlácet o 47 procent více. Přirážka za kilowatthodinu elektřiny ze slunce, větru a biomasy dosáhne rekordních 5,3 centu, sdělili dnes čtyři němečtí provozovatelé přenosových sítí. Podle expertních odhadů by to mělo cenu elektřiny v Německu příští rok zvýšit až o 11 procent, nejvíce za posledních deset let.

Politici a zástupci spotřebitelů považují tak razantní nárůst ceny proudu pro domácnosti za neúnosný. Asi rok před parlamentními volbami to zvyšuje tlak na vládu Angely Merkelové, která po politickém rozhodnutí uzavřít jaderné elektrárny nemá jinou možnost než prudce zvyšovat podíl energie z drahých obnovitelných zdrojů. Ministr životního prostředí Peter Altmaier už slíbil podporu obnovitelných zdrojů výrazně reformovat.

Ekologická přirážka jde do kapes zejména producentům solárních panelů a větrných generátorů. Jejichž produkce je tak drahá, že se nemůže prodávat na konkurenčním trhu, a stát se zavázal výrobcům zajišťovat vysoké výkupní ceny po celých 20 let. Ty ale neplatí vláda z rozpočtu, nýbrž odběratelé, a z nich největší část nákladů táhnou domácnosti. Řada firem je od přirážky osvobozena, aby se nesnižovala konkurenschopnost německého průmyslu.

Běžná německá domácnost příští rok zaplatí za elektřinu kvůli růstu přirážky zhruba o sto eur více než letos a celkově na přirážce zaplatí čtyřčlenná rodina zhruba 250 eur (6230 Kč). Úhrnné náklady přirážky dosáhnou v příštím roce 20,4 miliardy eur (přes půl miliardy korun).

Vláda proti růstu cen bojuje omezením možné produkce jednotlivých obnovitelných zdrojů a pro solární elektrárny už stanovila limit 52.000 megawattů, tedy zhruba dvojnásobek současného stavu. Tentýž postup chce ministr Altmaier uplatnit i u elektřiny z větru a biomasy.

Vláda ale upozorňuje, že cena elektřina bude v příštích letech i tak stále výrazně růst. Menší koaliční strana FDP vyzvala k vládu k mnohem výraznějšímu omezování pobídek pro připojování dalších drahých zdrojů k sítím a mnohem radikálnější zásah do zákona o podpoře obnovitelných zdrojů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů