Čtvrtek, 18. dubna 2024

Využití mědi vede k úsporám energie

Využití mědi vede k úsporám energie

Měď jako přírodní prvek je možno najít v zemské kůře - je to kov, který má neocenitelnou úlohu v dějinách lidstva a je s jeho dějinami spjat již po celá tisíciletí. Jako příklad můžeme připomenout měděnou část vodovodních sítí Cheopsovy pyramidy objevenou archeology, která po 5000 letech zůstala stále ještě funkční.
S mědí se ale setkáváme každodenně také v našem moderním světě. Měď představuje pro stavebnictví spolehlivý základní materiál, což dokazují dlouhodobé zkušenosti. Měděné trubky nám slouží k dopravě čisté pitné vody, spolehlivým způsobem jimi přepravujeme plyn, používáme je v zařízeních sloužících k vytápění a využíváme je rovněž v klimatizačních zařízeních. Díky výborné tepelné vodivosti slouží měď k dlouhodobému bezpečnému přívodu elektrického proudu do našich domácností a na pracoviště. Jako rozvod bezpečnostních systémů chrání naše blízké a umožňuje nám kontakt s celým světem prostřednictvím Internetu. Pro její výbornou zpracovatelnost a trvanlivost je používaná na pokrývání střech včetně okapových systémů. Měď a její slitiny již po staletí zkrášlují naše domy zvenčí i zevnitř. Možno říci, že použitím mědi vytvoříme z budovy skutečně teplé (v létě příjemně chladné) domácí prostředí, které je světlé, pohodlné a bezpečné.

Měď, vyskytující se v potravinách je jako stopový prvek nenahraditelná pro zdraví našeho organismu. Je důležitá pro stabilitu kostí, vývoj mozku, k činnosti svalstva těla a srdce, k dopravě železa, jakožto i k tvorbě červených a bílých krvinek. Organismus člověka neumí syntetizovat měď, proto je ji třeba pravidelně nahrazovat prostřednictvím potravin. Nejvíce mědi obsahují: rostlinná semena, oříšky, mandle, ořechy, játra, brambory, maso a čokoláda.

Měď je stoprocentně recyklovatelná surovina, takže jejím použitím přispějeme k ochraně životního prostředí a chráníme tím přírodní hodnoty pro budoucí generace. Přednedávnem se uskutečnilo velkolepé znovupoužití mědi v souvislosti s výměnou peněžních mincí v Evropských státech . Členské státy EU při této výměně peněz znovu použily okolo 147 000 tun mědi. Bylo tomu tak proto, že při výběru surovin pro mince Euro byla měď naprostou samozřejmostí, a to především pro její schopnost zabraňovat rozmnožování bakterií.

Ze všech běžných kovů je měď materiálem s nejvyšší elektrickou a tepelnou vodivostí. Měrný odpor mědi si Mezinárodní elektrotechnická komise vzala jako měřítko a vodivost mědi je také udávána jako referenční hodnota v systému IACS (International Annealed Copper Standard), jejíž index je 100%. Elektrická vodivost ostatních kovů se pak stanovuje vzhledem k tomuto indexu.

Díky těmto dvěma zásadním vlastnostem v elektrické a tepelné oblasti je měď nejvýznamnějším a nejdůležitějším materiálem, pokud jde o otázky energie.

Všechny vodiče uvnitř budov jsou vyrobeny z mědi a ani mnohé součásti elektrospotřebičů a přístrojů se neobejdou bez mědi nebo jejích slitin.

Výborná tepelná vodivost činí z mědi nejlepší materiál pro systém podlahového teplovodního topení. Díky svým vlastnostem umožňuje měď snížit výstupní teplotu vody o přibližně 2 °C, což například představuje úsporu energie ve výši 5% ve srovnání s polyetylénovým vedením.

Využití této vlastnosti mědi v oblasti tepelných vlastností přináší podobné výsledky i v případě klimatizace, kde se měď používá k výrobě baterií výměníků.

V rámci těchto aplikací byla ona zajímavá vlastnost mědi ještě zesílena díky vývoji rýhovaných trubek, jejichž geometrie přispívá k podstatnému rozšíření plochy výměny tepla, což vede ke snížení spotřeby energie klimatizačního zařízení ve výši 10% vzhledem k ekvivalentnímu množství mědi.

ZDROJ: medportal.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů