Úterý, 23. dubna 2024

Českého ekologického Oskara získal dům otáčející se za sluncem

Českého ekologického Oskara získal dům otáčející se za sluncem

Dům otáčející se za sluncem získal letos nejvyšší ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR, takzvaných "ekologických Oskarech". Vítězný dům postavený Bohumilem Lhotou je ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Konečné výsledky dnes zveřejnila energetická společnost E.ON, která v roce 2008 přinesla soutěž do České republiky. Klání v Česku zaštiťuje ministerstvo životního prostředí. Energy Globe Award začala v roce 1999 v Rakousku.

Oceněný dům je podle organizátorů soutěže možné otáčet kolem jeho osy podle pohybu slunce a také schovat až dva metry pod zem. V zimě tak odolává mrazům. Do základů domu je rovněž zapuštěn bazén, do kterého se napouští voda ohřívaná střešními solárními panely. Majitel domu na něm pracoval s pomocí přátel asi 20 let.

Jako výhru za absolutní prvenství v Energy Globe Award ČR získal Lhota příznačně ekologicky šetrný automobil Škoda Citigo na stlačený zemní plyn. Oficiálně si ocenění převzal 4. října. Kromě nejvyšší ceny se Lhotův dům umístil na první příčce ještě v samostatné kategorii Kutil.

O ceny se může ucházet kdokoli, komu se podařilo uskutečnit projekt, který šetří energii a přírodu, využívá obnovitelné zdroje a přispívá k ochraně životního prostředí. Kategorií je sedm, kromě Kutila ještě Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež a Obec. Letos se soutěže zúčastnilo 165 projektů.

Společnost E.ON má asi pětinový podíl na českém trhu s elektřinou. Zásobuje elektrickou energií zhruba 1,2 milionu zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě a také dodává plyn přibližně 120.000 zákazníků v jižních Čechách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů