Sobota, 20. dubna 2024

Na internetu byl zveřejněn atlas mořských ptáků s klíčovými místy

Na internetu byl zveřejněn atlas mořských ptáků s klíčovými místy

Více než 3000 míst, která jsou významná pro mořské ptáky a jejich ochranu, ukazuje nový atlas světových oceánů, jenž je ode dneška přístupný online. Jak napsala agentura Reuters, atlas je součástí snahy zlepšit ochranu mořských ptáků od albatrosů po tučňáky.

Pomoci může například jednotlivým vládám při plánování, kde je třeba vytvořit chráněné mořské oblasti, anebo kde je možné povolit pobřežní těžbu ropy nebo plynu, případně stavbu větrných elektráren.

Atlas sestavila organizace BirdLife International s využitím práce zhruba tisícovky ornitologů, vládních ministerstev a sekretariátů úmluv OSN.

"Mořští ptáci jsou nyní nejohroženější ptačí skupinou. Staví nás před unikátní ochranářské problémy, protože mnoho druhů cestuje tisíce kilometrů napříč mezinárodními vodami," uvedla v prohlášení skupina BirdLife International.

Vyznačených více než 3000 významných ptačích oblastí, jako jsou hnízdiště či migrační trasy, pokrývá celkem 6,2 procenta plochy světových oceánů. Vytvoření atlasu by mohlo podnítit vznik obdobných námořních map, které by se týkaly například želv, velryb nebo žraloků, doufají odborníci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů