Čtvrtek, 25. dubna 2024

Aš změní systém sběru tříděného odpadu, lidé jej budou pytlovat

Aš změní systém sběru tříděného odpadu, lidé jej budou pytlovat

Aš změní systém sběru tříděného odpadu. Nově budou lidé odkládat odpad do pytlů s čárovými kódy. Zapojením do systému třídění odpadu budou moci ušetřit na poplatku za odpad, a to až 500 korun z celkových 600 korun, které budou obyvatelé města od příštího roku platit za svoz komunálního odpadu. Nový systém má motivovat lidi k třídění a zároveň snížit městu náklady na likvidaci komunálního odpadu, řekl ČTK starosta Aše Dalibor Blažek (nez.).

"Ročně město doplácí na komunální odpad 3,5 milionu korun. Další náklady pak máme s černými skládkami," uvedl Blažek. Podle něj dosavadní systém, kdy lidé zaplatili 500 korun ročně a nic je nenutilo, aby odpad třídili, nebyl motivační. Zastupitelé proto na jednu stranu zdraží poplatek za odpad o stokorunu, na druhou stranu umožní lidem tříděním získat slevu.

Lidé se mohou zaregistrovat na městském úřadě, kde dostanou plastové pytle na papír a na plasty a čárové kódy, které identifikují, kdo je odevzdal. Na separačním dvoře se pak údaje z čárových kódů sejmou a do systému se zaznamená, kdo a kolik odpadu odevzdal. Údaje o vlastním odevzdaném odpadu budou moci lidé sledovat na internetu. Slevu pak uplatní v dalším roce.

Plastové pytle se budou v Aši odvážet jednou měsíčně. Podle Blažka je to cyklus, který se osvědčil i v jiných městech srovnatelné velikosti, odkud si Aš vzala inspiraci. "Pokud někdo bude chtít odevzdat tříděný odpad častěji, může jej na sběrný dvůr kdykoli zavézt," doplnil Blažek.

Celkové náklady na svoz a likvidaci odpadu v Aši dosahují už k 9,5 milionu korun ročně. Od příštího roku začne platit novela zákona, která umožní jednak zvýšit poplatek na obyvatele z dosavadních maximálních 500 korun na 1000 korun. Nově ale také poplatek budou muset platit cizinci s trvalým či přechodným pobytem nebo fyzické osoby, které vlastní byt, dům či objekt sloužící k rekreaci.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů