Pátek, 29. března 2024

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa jednal na společném zasedání vlád České a Slovenské republiky o nízkoemisních zónách

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa jednal na společném zasedání vlád České a Slovenské republiky o nízkoemisních zónách

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se spolu s dalšími členy kabinetu zúčastnil společného zasedání vlád České a Slovenské republiky v Uherském Hradišti a v Trenčíně. Se svým slovenským protějškem Peterem Žigou jednal především o vzájemné uznatelnosti plaket v nízkoemisních zónách.

"Nízkoemisní zóny jsou účinným nástrojem, který pomůže zlepšit ovzduší ve městech. Jsem přesvědčen, že emisní plakety by se měly vzájemně uznávat napříč státy Evropské unie. Stejné podmínky ve všech členských zemích zajistí výraznou úsporu peněz, zjednoduší administrativu a navíc usnadní dopravu v obcích," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Slovenský ministr Peter Žiga český návrh na zahájení debaty na evropské úrovni o možnostech vzájemné uznatelnosti emisních plaket podpořil. Česká vláda už v tomto směru zahájila pracovní jednání s vládou Spolkové republiky Německo.

Ministři životního prostředí České a Slovenské republiky se zabývali také vodním hospodářstvím. Shodli se na tom, že realizace opatření u aglomerací a konkrétní plnění požadavků, které stanovuje směrnice o čištění městských odpadních vod, se v obou zemích významně zlepšuje.

Vlády České a Slovenské republiky podporují také spolupráci na ochraně přeshraničních lokalit soustavy Natura 2000 a přípravu česko - slovenských projektů, které zlepší čerpání peněz z evropských programů na podporu ochrany biodiverzity v obou zemích.

Ministři jednali také o systému obchodování s emisními povolenkami a o návrhu Evropského parlamentu a Rady na úpravu harmonogramu jejich dražeb. Obě země zaujmou stanovisko k návrhu až poté, co Evropská komise předloží detailní analýzu dopadů na cenu povolenky a na ekonomiku jednotlivých členských států.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů