Čtvrtek, 18. dubna 2024

Francouzští socialisté zatím slib nesplnili. Jaderná energie zůstává prioritou

Francie závisí na jádru mnohem víc než Německo. Proto by její přechod k obnovitelným zdrojům energie trval delší dobu a byl by i dražší.

Francouzští socialisté zatím slib nesplnili. Jaderná energie zůstává prioritou

Francouzská Areva, největší společnost na světě na výstavbu jaderných elektráren a jejich technologií, je údajně ze hry o Jadernou elektrárnu Temelín. Česká energetická firma ČEZ v pátek 5. října oznámila, že Francouzi nesplnili zákonné požadavky na výstavbu dvou temelínských bloků, a proto se nebudou moci ucházet o stamiliardovou zakázku. Areva proti verdiktu ČEZ podala v pátek 19. října námitku, protože byla přesvědčena, že splnila všechna zadávací kritéria. ČEZ však této námitce 29. října nevyhověl. A Areva se chce proti tomuto rozhodnutí odvolat.

Pro giganta atomového průmyslu, jako je Areva, je sice toto rozhodnutí nepříjemné, ale vrcholný management francouzské společnosti i její řadoví zaměstnanci nedávno s mnohem větším napětím očekávali jiné rozhodnutí - a to nové levicové francouzské vlády. Ta měla totiž definitivně rozhodnout, zda se Francie vydá v jaderné energetice německou cestou rušení jaderných elektráren, anebo navzdory loňské havárii v japonské Fukušimě zůstane atomový průmysl jednou z priorit této země.

Tažení proti jádru neodstartovalo

K první variantě se ve Francii hlásí především zelení a některá alternativní hnutí. Druhý postoj zastává dlouhodobě pravice i socialisté. Ti jej však kvůli zjitřené atmosféře i diskusi spojené s havárií ve Fukušimě začali přehodnocovat. Alespoň to tak vypadalo, když loni na podzim Socialistická strana uzavřeli smlouvu se Stranou zelených, dle níž v případě převzetí moci levicí Francie začne postupně rušit své atomové elektrárny. A to dle vzoru Německa, jež po Fukušimě odstavilo sedm ze svých 18 jaderných reaktorů a zavázalo se, že do roku 2022 zcela upustí od výroby elektrické energie z jádra.

Letos na jaře se ve Francii odehrála mocenská změna a prezidentem se stal socialista François Hollande. V socialistické vládě s většinou socialistických ministrů má Strana zelených dva ministry a v parlamentu svůj poslanecký klub. Tažení proti jádru tedy mohlo odstartovat. Nic se však neděje. Příčina je jednoduchá a je jí díky volbám většina socialistů v parlamentu. Řečeno jinak, při řešení ožehavých problémů se obejdou i bez podpory zelených, a proto jim nemusejí poskytovat žádné ekologické úlitby.

S atomem jsou však ve Francii spojené důležitější zájmy, než ukazuje přetahování v parlamentu. A v tomto ohledu jsou socialisté oproti svým vládním koaličním partnerům realisty.
Zchlazené naděje

Na konferenci o životním prostředí v září v Paříži sice prezident Hollande oznámil, že do konce roku 2016 bude odstavena nejstarší francouzská jaderná elektrárna v alsaském Fessenheimu, ale následující prohlášení premiéra Jeana-Marka Ayraulta a ministrů průmyslu Arnauda Montebourga a hospodářství Pierra Moscoviciho naděje zelených definitivně zchladily. Fessenheim totiž bude na dlouho dobu, ne-li trvale, jedinou atomovou elektrárnou, která ve Francii zanikne. Ani to však není jisté.

Prezident Hollande totiž stanovil podmínky pro odstavení této jaderné elektrárny: "Neohrozit pracovní možnosti pro její zaměstnance ani dodávky proudu v regionu." Dle potřeby proto bude možné toto rozhodnutí o Fessenheimu kdykoli zrušit. Zelené to samozřejmě zklamalo a jako pomstu vedení strany vyzvalo své poslance, aby neschválili Pakt o rozpočtové stabilitě a růstu v Evropě.

Komentátorka týdeníku Le Point Sylvie Pierre Brossolettová napsala: "Proč se urážet a zlobit, vždyť se to dalo čekat. Socialisté přece vždycky obhajovali jadernou energii. A proč by v době nulového ekonomického růstu, zadluženosti státu a rostoucí nezaměstnanosti měli měnit svůj postoj? Žádná seriózní vláda nezačne připravovat zrušení jednoho z mála průmyslových odvětví, které ve Francii funguje, vydělává peníze a zaměstnává tisíce lidí."

Rodinné stříbro

Jaderná energetika je francouzským rodinným stříbrem, jedním ze symbolů úspěšných let po druhé světové válce. Do tohoto odvětví Francouzi sice začali masivně investovat až po dvou ropných krizích v sedmdesátých letech minulého století, ale dnes ve výrobě jaderné energie představují světovou špičku. A to nejen z hlediska vyspělé technologie, již představuje společnost Areva.

Francie má po USA nejvíc jaderných reaktorů na světě - v 19 atomových elektrárnách celkem 58, jež ročně vyprodukují téměř 20 procent světové jaderné energie. Odborník možná uznale kývne hlavou, pro laika však je srozumitelnější, že francouzské jaderné elektrárny každý rok zásobují místní rozvodnou síť 75 procenty z celkového množství vyrobené elektřiny.

Senátor a zakladatel think tanku Groupe de Prospective René Tregouët pak ČESKÉ POZICI sdělil, co z toho vyplývá pro Francii: "Tři čtvrtiny francouzských podniků a domácností používají elektřinu z jádra. To především bychom měli vzít v úvahu, než začneme srovnávat například s Německem, které od jaderné elektřiny odstupuje. Oproti nám je závislost Němců na jádru pouze 22procentní."

Zdroj a pokračování na http://www.ceskapozice.cz/zahranici/evropa/francouzsti-socialiste-zatim-slib-nesplnili-jaderna-energie-zustava-prioritou?page=0,1

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů