Čtvrtek, 18. dubna 2024

E.ON opouští klíčový projekt ve Finsku

Němci prodávají 34 % v podniku Fennovoima. Hrozí krach projektu. "Jaderná" aktiva E.ON a RWE v Británii koupila japonská firma Hitachi.

E.ON opouští klíčový projekt ve Finsku

Německý energetický koncern E.ON se rozhodl, že vycouvá ze společného podniku ve Finsku, který má v roce 2016 zahájit výstavbu jaderně energetického reaktoru s instalovaným výkonem 1600 až 1800 megawattů. Celý projekt je tak vážně ohrožen.

Němci hodlají svůj čtyřiatřicetiprocentní podíl v podniku Fennovoima prodat během prvního čtvrtletí příštího roku. Jeho hodnota se odhaduje na 700 milionů eur. Svůj odchod zdůvodňují tím, že ve Skandinávii se musejí více soustředit na byznys ve Švédsku a Dánsku. Peníze z prodeje se jim však budou hodit i na splácení vysokých dluhů.

Proč hrozí fiasko projektu

Finům německým odchodem vzniká vážný problém. Musejí včas nalézt náhradního partnera, aby mohli pokračovat přípravné práce. Ale ne tak ledajakého. "Musí mít zkušenosti s výstavbou a provozováním jaderných elektráren," upozorňuje pro agenturu Bloomberg Markku Jaervinen, analytik helsinské Evli Bank. Jak dodává, žádný finanční investor nemůže úlohu E.ON na stavbě v severofinském Pyhaejoki nahradit. "Je proto velice pravděpodobné, že projekt padne," tvrdí Jaervinen.

Avšak E.ON slibuje, že Finům pomůže nalézt vhodného partnera. Je největším akcionářem projektu v plánované hodnotě čtyři až šest miliard eur. Zhruba desetinu drží finský výrobce nerezové oceli Outokumpu. "Na našich závazcích se nic nemění," ujišťuje ředitel Mika Seitovirta. Zbývající akcie jsou "rozptýleny" mezi četné drobné investory.

"Projekt pokračuje podle původního plánu. Věříme, že se ho podaří dokončit," cituje agentura Reuters šéfa podniku Fennovoima Pekku Ottavainena. Finové v příštím roce vyberou také dodavatele paliva. Budou se rozhodovat mezi francouzskou Arevou a japonskou Toshibou.

Neblahé důsledky pro Finsko

Zrušení projektu by mělo pro Finsko velice nepříjemné důsledky. Experti spočítali, že pokud z něho sejde, zemi bude chybět elektrárenský výkon nejméně 12 tisíc megawattů.

Finsko loni dovezlo jednadvacet procent potřebné elektřiny. Jeho ekonomika je energeticky vysoce náročná, neboť v ní má značnou váhu výroba papíru, chemických produktů a kovů. Podíl těchto odvětví na tvorbě finského HDP je ve srovnání s průměrem EU zhruba dvojnásobný, uvádí Mezinárodní agentura pro energii.

Finsko se nemůže spoléhat ani na vlastní ropu či vodní elektrárny (jako třeba Norsko). Vláda v Helsinkách proto hodlá zvýšit podíl jádra na výrobě elektřiny ze současných 32 procent na 59 procent v roce 2020. Zvýší se také úloha obnovitelných zdrojů, hlavně větrné energie a biomasy.

Japonci střídají Němce v Británii

Němci se po odchodu společnosti E.ON z Finska už nebudou podílet na výstavbě žádné jaderné elektrárny. E.ON a jeho rival RWE prodali své podíly v britském podniku Horizon Nuclear Power japonské společnosti Hitachi v přepočtu za 1,1 miliardy dolarů.

Japonci na britských ostrovech plánují výstavbu dvou až tří jaderných elektráren každou s instalovaným výkonem 1300 megawattů. Svůj pokročilý varný reaktor (ABWR) vyrábějí ve spolupráci s americkým koncernem General Electric.


41,1 miliardy eur

činí dluh firmy E.ON. Potřebuje hotovost nejen na jeho splácení, ale i na expanzi v zemích, které pokládá za perspektivní, např. v Brazílii či Turecku.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů