Pátek, 26. dubna 2024

Termín úpravy podpory zeleného proudu v Německu zůstává nejasný

Termín úpravy podpory zeleného proudu v Německu zůstává nejasný

Zda se v Německu podaří prosadit změnu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie do voleb na podzim příštího roku, není jasné. Po jednání s předsedy německých zemských vlád o energetických otázkách to dnes naznačila kancléřka Angela Merkelová.

Po reformě zákona volá část německých politiků a ochránci spotřebitelů. Současné nastavení dotací pro obnovitelné zdroje totiž neustále zdražuje cenu elektřiny pro odběratele, zejména domácnosti.
Na dotaz novinářů, zda je úprava reálná ještě do voleb v roce 2013, odpověděla Merkelová vyhýbavě. "Jak daleko jsme v dialogu o novém zákonu o podpoře obnovitelných zdrojů, abychom ho mohli v příštích měsících uzavřít? Nejdřív musíme ten dialog vést," řekla bez dalších podrobností.

Místo toho demonstrovala se zástupci šéfů zemských vlád jednotu v názoru na nutnost spolupráce státních a regionálních orgánů při prosazování přechodu energetické strategie země od jádra k fosilním a alternativním zdrojům. Přivítala také dohodu všech 16 spolkových zemí z minulého týdne na koordinovanějším postupu při realizaci tohoto procesu, který zatím vedle nedostatečných přenosových kapacit naráží na rozdílnost energetických koncepcí jednotlivých zemí.

Podle serveru deníku Die Welt toto připojení kancléřky k cílům zemských vlád ale pravděpodobně bude znamenat, že bude ze stolu smeten návrh na stanovení stropů pro některé druhy státem subvencované zelené elektřiny. To mělo být přitom jádrem reformy zákona o obnovitelných zdrojích, kterou prosazuje ministr životního prostředí Peter Altmaier.

Německý stát producentům ekologického proudu garantuje výkupní ceny na 20 let dopředu. Ty jsou přitom výrazně vyšší než na trhu. Tento rozdíl se promítá do ceny elektřiny pro koncové zákazníky v podobě takzvané zelené přirážky, která zejména kvůli masivně přibývajícím fotovoltaickým zařízením stále roste. V příštím roce to má být téměř o polovinu, což podle odhadů zvýší v Německu účty za proud až o 11 procent, nejvíce za posledních deset let.

Altmaier proto navrhl stanovit limit pro množství přistavěných větrných a bioplynových elektráren v zemi, podobně jako byl stanoven už u solárních zdrojů. Po dosažení této hranice by provozovatelé nových zařízení už na státní subvence nárok neměli. To však odmítá řada spolkových zemí, zejména těch vedených opozičními Zelenými a sociálními demokraty, a také těch, které se rozhodly investovat do ambiciózních větrných parků na moři.

Merkelová dnes rovněž ujistila, že německý energetický systém má na letošní zimu dostatečné rezervy, aby kvůli nestabilitě dodávek solární a větrné elektřiny nedocházelo k výpadkům proudu, před nimiž nedávno varoval například ministr hospodářství Philipp Rösler.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů