Pátek, 19. dubna 2024

S palivy podvádí třetina obchodníků

S palivy podvádí třetina obchodníků

Finance a průmysl přitvrzují proti únikům daní z benzinu. Podvody má vyřešit povinná kauce 20 milionů korun.

Původně měli kvůli chystaným opatřením proti únikům DPH obchodníci s benzinem platit kauci 10 milionů, aby mohli vůbec obchodovat. Teď ministr průmyslu Martin Kuba a financí Miroslav Kalousek ještě přitvrdili a navrhují povinnou kauci dvacet milionů korun. Jedná se podle nich o zásadní opatření, které omezí v Česku bující podvody s platbou DPH z pohonných hmot. Obě ministerstva chtějí urychleně prosadit i další změny legislativy k omezení daňových úniků.

Díky chystané změně zákona budou podnikatelé muset doložit čistý trestní rejstřík i to, že nemají dluh vůči státu. Obchodování s benzinem by už také nemělo být volnou živností, ale koncesovanou.

S vyšší kaucí nesouhlasí menší benzinky. Jistinu, ze které by se hradily případné daňové nedoplatky nebo i jiné ztráty z podnikání, sice nebude nutné skládat v hotovosti. Distributoři budou moci využít i bankovní garance. I tak ale menší firmy protestují.

"S deseti miliony jsme souhlasili, ale s dvojnásobkem určitě ne. To už je pro řadu slušných firem likvidační. Jsem přesvědčen, že u antimonopolního úřadu by to narazilo. Tak vysoká kauce omezuje přístup na trh, volnou soutěž a konkurenci," vyjádřil se Ivan Indráček, šéf Společenství čerpacích stanic, které zastupuje menší nezávislé prodejce a distributory.

I ministr financí Miroslav Kalousek připouští, že i mezi poctivými obchodníky budou tací, kteří na takto vysokou kauci nedosáhnou. "Pohonné hmoty jsou ale příliš strategická surovina na to, aby s ní mohl obchodovat každý. Ti poctiví, méně majetní si budou muset na úhradu jistiny nejdříve vydělat. Je to možná nefér vůči obchodnímu prostředí, ale je to fér vůči daňovému poplatníkovi," reaguje Kalousek.

Opatření podle něj podvodům úplně nezabrání, ale zásadně je eliminuje.

Včera představené změny mají především radikálně snížit vysoký počet firem, které u nás obchodují s palivy.

Stát chce tímto způsobem eliminovat různé nastrčené společnosti a bílé koně, kteří se podílejí na rozsáhlých podvodech a ročně podle nejnovějšího odhadu Generálního finančního ředitelství připravují stát na nezaplacené DPH o osm miliard korun.

Aktuálně je zapsáno v registru celní správy 1600 distributorů pohonných hmot (například v Maďarsku je to ale jen 20 distributorů). Z trhu by jich mělo zmizet až několik set.

To má zajistit především úprava zákona o pohonných hmotách, ve které by co nejrychleji, nejlépe už od ledna příštího roku, stát zavedl jak povinnou kauci, tak i další nutné podmínky, jako je například bezdlužnost. V opačném případě bude urychleně vymazán z registru oprávněných distributorů.

"Jde nám především o to, postavit bariéru bílým koním, zpřísnit podmínky pro vstup velkoobchodníků na trh. Předpokládám, že zhruba 500 distributorů jsou spící koně, které se zapojují do sofistikovaného systému daňových úniků a jejichž počet tímto omezíme," uvedl včera ministr průmyslu Martin Kuba.

I podle obchodního ředitele státního distributora paliv firmy Čepro Jana Duspěvy může vysoká kauce výrazně přispět k pročištění trhu, zamořeného podvody. Kauce považuje za velmi účinný systém proti různým nastrčeným a propojeným firmám, které přeprodávají paliva, ale pak před platbou daně z vykonstruovaných důvodů krachují. "Jde o systém více provázaných společností, takže pro takového organizátora podvodů jde už o kauci ve výši násobků 20 milionů. To už řadu z nich odradí," myslí si Duspěva.

Benzin a podvody

8 mld. KORUN

je suma, o kterou stát ročně přichází na DPH vlivem podvodů s pohonnými hmotami.

1600 DISTRIBUTORŮ

pohonných hmot obsahuje registr celní správy. Za poslední tři týdny jich přibylo 30 (pro srovnání - na Slovensku je v evidenci 30 distributorů, v Maďarsku 20).

19,5 MILIARDY KORUN

doměřila daňová správa za poslední čtyři roky firmám na nezaplacené DPH. Z toho se podařilo zajistit (na účtech nebo v exekuci) pouze 404,5 milionu.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů