Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Laoská vláda schválila výstavbu gigantické přehrady s elektrárnou na dolním toku Mekongu. Projekt kritizují ekologové i okolní země, jež se obávají, že vodní dílo ohrozí živobytí milionů lidí, kteří jsou na řece závislí. Vodní veledílo Xayaburi, které má stát 3,5 miliardy dolarů, se už začalo potají budovat. Nyní ale dostalo zelenou od vlády a na zítřek se plánuje oficiální zahajovací ceremoniál. Nádrž má mít plochu 49 kilometrů čtverečních, dlouhá bude až 90 kilometrů.

Ropná skrvna se dnes ráno vytvořila na toku Svitavy v Letovicích na Blanensku. Byla kilometr dlouhá a od pěti do deseti metrů široká. Příčina znečištění není zatím známa. Ryby v řece neuhynuly, řekla ČTK mluvčí státního podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.
Hasiči museli v kritickém místě postavit tři norné stěny, aby zabránili dalšímu šíření skvrny. Ropnou skvrnu pak posypali speciální látkou - tzv. sorbentem, který po určité době z koryta odstranili.
Při pátrání po příčině znečištění zjistili, že ropná látka se dostala do řeky kanalizací. Kdo ji vypustil, nevědí.
"Podrobnosti nyní zjišťuje inspekce životního prostředí ve spolupráci s pracovníky radnice," dodala mluvčí.

Čína vyčerpává své lidské zdroje, k čemuž přispěla politika jednoho dítěte a masový odliv z venkova do měst. Roste počet protestů kvůli neuspokojivé zdravotní péči nebo stavu životního prostředí. Čím dál větší počet lidí má pocit, že se nepodílejí na růstu bohatství. Čínu čeká změna sociální politiky.

Vladimír Jiránek
Odešel autor kreslených vtipů, jehož geniálnímu humoru. rozuměli všichni, kdo se nebáli dívat a myslet jinak.
Jeho vhledy do života, často až cynicky otevřené a nesmlouvavé, přitom působily stejně pronikavě v dobách socialismu, kdy se kriticky vyjadřoval i na nepohodlná témata, jakým bylo pro komunisty životní prostředí, i v nové době nadšeného budování kapitalismu.

Obamovo vítězství celou řadu velkých problémů Ameriky nevyřeší - tahanice s republikánskou Sněmovnou reprezentantů budou pokračovat, ekonomická nerovnost se jen tak nesníží a schodek rozpočtu zůstane zřejmě ještě dlouho hrozivý. Přesto existují důležité důvody slavit, že Obama s přehledem vyhrál.
Prvním důvodem jsou témata, na která je Obama schopen přivést pozornost, i když zřejmě nebude mít sílu je prosadit v takové formě, v jaké by si sám přál. Jsou to například rovné příležitosti ve vzdělávání, kdy je důležitým principem, aby i děti chudých rodičů dostaly možnost získat kvalitní vzdělání. Dále je to téma životního prostředí, které bylo kvůli hluboké ekonomické krizi odsunuto do pozadí, nicméně před ním nelze dlouhodobě strkat hlavu do písku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů